Mestverwerkingsplicht 2017 – Intensieve veehouderij

Mestverwerkingsplicht 2017 – Intensieve veehouderij

Mestverwerkingsplicht 2017

Als veehouder in de intensieve veehouderij hebt u ook in 2017 te maken met de mestverwerkingsplicht. Voldoet u al volledig aan de mestverwerkingsplicht 2017?

Bepaling verwerkingsplicht

De mestverwerkingsplicht wordt als volgt bepaald. Uit de (prognose) stalbalans blijkt de hoeveelheid fosfaatproductie in een boekjaar. Daarnaast is er fosfaatplaatsingsruimte op de grond die bij het bedrijf in gebruik is. De fosfaatproductie uit de stalbalans minus de fosfaatplaatsingsruimte is het zogenaamde bedrijfsoverschot aan fosfaat.

Van dit bedrijfsoverschot dient jaarlijks een percentage verplicht te worden verwerkt. Dit percentage is afhankelijk van het gebied waarin het bedrijf gevestigd is. Deze gebiedsindeling is hetzelfde als de indeling voor de dierproductierechten.

Voor 2017 zien de verwerkingspercentages er als volgt uit:

  • Regio Zuid:                 59% (dit was 55% in 2016)
  • Regio Oost:                52% (dit was 35% in 2016)
  • Regio Overig:             10% (dit was 10% in 2016)

Whitepaper Mestverwerkingsplicht 2017 – Intensieve veehouderij

In de whitepaper Mestverwerkingsplicht 2017 – Intensieve veehouderij vindt u een overzicht van een aantal belangrijke zaken zoals de berekening van uw bedrijfsoverschot, de mogelijkheden voor vrijstelling en de opties voor verwerking. Download de whitepaper nu kosteloos via onderstaande button. 

Breng uw situatie in kaart

acconavm adviseert om uiterlijk half december uw gebruiksruimte en productie in kaart te brengen. Komt u in aanmerking voor een vrijstelling voor mestverwerking? Controleer dan goed of u aan alle voorwaarden voldoet.

Hebt u geen recht op vrijstelling, check dan op korte termijn of u voldoende mest hebt afgevoerd en controleer of u aan de mestverwerkingsplicht kunt voldoen in 2017. Wellicht dient u nog Vervangende Verwerkingsovereenkomst(en) (VVO’s) te kopen of hebt u ruimte om te verkopen. acconavm bemiddelt net als voorgaande jaren bij het afsluiten en overdragen van VVO’s. 

Wij ondersteunen u graag

Hebt u behoefte aan meer advies of ondersteuning bij de invulling van uw mestverwerkingsplicht 2017? Neem dan contact op met uw adviseur van acconavm. Ook voor andere vragen geldt: Wij helpen u graag verder!

 

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Mestverwerkingsplicht 2017 Intensieve Veehouderij whitepaper - december 2017.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht