Melkveehouders helpen elkaar met waardevolle inzichten via de visiegroep

visiegroep voor melkveehouders

Onze adviseurs en accountants zijn belangrijke sparringpartners voor onze klanten. Aan de andere kant hechten ondernemers ook waarde aan ideeën uitwisselen met andere ondernemers. Daarom besloten adviseurs John Raedts en Geert van Nieuwenhoven een visiegroep te starten, waarin acht melkveehouders op structurele basis kennis en ervaring delen, onder leiding van de adviseurs.

Betere dienstverlening

John Raedts en Geert van Nieuwenhoven zijn beiden agrarisch adviseurs in de regio Zuid en trekken vaak samen op. In de zomer van 2019 zaten ze bij elkaar om ideeën te bedenken om melkveehouders nog beter te ondersteunen.

John: “Veel van onze klanten nemen grote beslissingen alleen, zeker melkveehouders. Ze stellen zichzelf dan ook regelmatig vragen als: hoe zou een andere ondernemer dit aanpakken? Waarom krijgt ondernemer ‘x’ dit wel voor elkaar en ik niet? Melkveehouders nemen graag een kijkje in de keuken bij andere agrariërs.”

Coöperatieve insteek

Zodoende kwamen John en Geert op het idee om ondernemers met vergelijkbare bedrijven bij elkaar te brengen. Geert vertelt: “Veel van onze klanten ontvangen al een visierapport van ons, met daarin allerlei kengetallen, vergeleken met gemiddelden van ons klantenbestand. Wij bedachten dat het nog mooier zou zijn als ondernemers die kengetallen rechtstreeks kunnen uitwisselen met vergelijkbare ondernemers. Zodat de cijfers makkelijker te interpreteren zijn én ze elkaar op waardevolle inzichten kunnen brengen.”

Vertrouwensomgeving

Inmiddels hebben acht melkveehouders uit Zuid-Nederland zich aangesloten bij de zogeheten visiegroep. In december 2019 vond de aftrap plaats. John vertelt: “De aftrap was een informele kennismaking bij het acconavm kantoor in Venlo. Het uitgangspunt hierbij was een vertrouwensomgeving creëren, waarin ondernemers open en eerlijk durven zijn. In de bijeenkomsten daaropvolgend zijn we visierapporten gaan vergelijken met elkaar. Omdat die plannen gevoelige informatie bevatten, hebben we ook afspraken gemaakt over integriteit en respect.”

Naar huis met actiepunten

Net voor de uitbraak van het coronavirus hebben drie vervolgbijeenkomsten plaatsgevonden, telkens bij een van de bedrijven van de ondernemers. John: “We kiezen er bewust voor om de vervolgbijeenkomsten roulerend te laten plaatsvinden bij de bedrijven van de ondernemers. Zo krijgt iedereen een kijkje in de keuken bij elkaar, dat werkt verfrissend. De deelnemers bepalen zélf waar we het over gaan hebben. Denk aan vraagstukken over fosfaatrechten tot inkoopvraagstukken en wet- en regelgeving. Geert en ik zijn er om ze hierbij te ondersteunen, met de actuele vaktechnische kennis en ervaring.”

Na een visiebijeenkomst gaan de ondernemers naar huis met ten minste één actiepunt voor verbetering. Geert: “Je ziet dat zo’n visiegroep motiverend werkt. Ondernemers gaan direct aan de slag met vragen die hen al langer bezighouden. Ondertussen hebben we ook een WhatsApp-groep opgericht, waarin ondernemers verder kunnen  praten over besproken punten uit de bijeenkomsten. Ook voor praktische vragen wordt de WhatsApp-groep gebruikt, dat is leuk om te zien.”

Vervolg in het najaar

Na een ‘zomerstop’ gaan de ondernemers dit najaar weer verder met de visiebijeenkomsten. John: “We zijn nu aan het nadenken over een passende vorm, die coronaproof is. Ook zijn we bezig om een tweede visiegroep op te starten, omdat we merken dat ondernemers elkaar goed versterken. De combinatie van vaktechnisch advies door ons én de ervaringen van andere ondernemers, blijkt ontzettend waardevol voor deze ondernemers.”

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het initiatief van John Raedts en Geert van Nieuwenhoven in Limburg? Of wilt meer weten over visiegroepen in andere delen van het land? Stel u vraag via onderstaand formulier in. En we nemen contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht