Melkveebedrijven kiezen samen voor continuïteit

Twee Noord-Limburgse melkveebedrijven maakten zich zorgen over de continuïteit van hun onderneming. Wetgeving en omgevingsfactoren zetten hen voor het blok: gaan we ons bedrijf verkopen of zoeken we samen naar een oplossing? In 2019 was er opluchting: er werd getekend voor bedrijfssamenvoeging. acconavm begeleidde dit traject.

Over de ondernemers

Hoeve Rosa BV is een melkveebedrijf met 190 koeien en twee vergaderlocaties in Sevenum. Fons en Yvonne Kersten zitten samen in de bv. 12 kilometer verderop is De Brem Holsteins vof gevestigd, een melkveebedrijf met 180 koeien in Velden. In de vof zitten het echtpaar Jan en Marleen van Lipzig met hun zonen Mark en Martijn.

Situatie Hoeve Rosa

Fons Kersten nam in 2000 het bedrijf van zijn ouders over: Hoeve Rosa. Het bedrijf maakte een flinke groei door. Totdat in 2015 de groei van Greenport Venlo weer op gang kwam. Greenport Venlo is een gebiedsontwikkeling gericht op logistieke industrie en glastuinbouw Hoeve Rosa ligt in dit plan.

Fons Kersten (Hoeve Rosa) vertelt: “We kwamen voor de keuze te staan: onderhandelen met Greenport Venlo of afwachten en terechtkomen in een onteigeningsprocedure. Een onteigeningsprocedure kost veel tijd en negatieve energie, dat wilden we liever niet. Na een jaar onderhandelen besloten we de boerderij te verkopen, met de optie om het woonhuis en onze vergaderaccommodaties te behouden.”

“Een onteigeningsprocedure kost veel tijd en negatieve energie”

Situatie De Brem Holsteins

Tegelijkertijd zat De Brem Holsteins ook in een complexe situatie. De gewijzigde fosfaatwetgeving zette de onderneming ‘op slot’. Vennoot Mark van Lipzig (De Brem Holsteins) vertelt: “In 2015 zou het melkquotum verdwijnen. Op basis hiervan hebben we besloten om in 2010 te starten met een vergunningsprocedure voor 400 melkkoeien. Vrijwel direct daarna kwam de fosfaatwetgeving. Het schrijnende gevolg: een enorme capaciteit (400 koeien) met een halflege stal (180 koeien).”

“Het schrijnende gevolg: een enorme capaciteit, met een halflege stal.”

Samen de schouders eronder

De ondernemers kenden elkaar goed, ze werkten regelmatig samen. In 2018 besloten ze de kansen te onderzoeken voor een samenwerking. Fons Kersten vertelt: “Al snel ontdekten we dat we dezelfde bedrijfsadviseur hebben, Jos Schreurs van acconavm. Jos is al jaren mijn adviseur, dus ik vertrouwde hem dit vraagstuk wel toe.”


Jos Schreurs, Mark van Lipzig en Fons Kersten

Objectiviteit op #1

Voor Jos Schreurs was het geen kwestie van gelijk ‘ja’ zeggen. Hij vertelt: “Mijn eerste reactie was dat ik eigenlijk maar één partij tegelijk kan helpen. Ik voorzag direct dat de objectiviteit in het gedrang zou komen.” Mark van Lipzig vult aan: “Voor ons was Jos juist de aangewezen persoon. Hij kent beide bedrijven erg goed, heeft een groot netwerk en is gespecialiseerd in bedrijfsaankoop en -overdracht.”

Oplossing: bedrijfssamenvoeging

Samen met Jos Schreurs gingen de ondernemers aan de slag. Om het team compleet te maken en de objectiviteit te waarborgen werd nog een externe adviseur ingeschakeld: Leo Driessen. Jos werkte op de achtergrond ook samen met andere acconavm-specialisten.

Samen kwamen zij tot een plan om de capaciteit van beide bedrijven samen te voegen op de locatie van De Brem Holsteins. Dit zou voor beide bedrijven het beste toekomstperspectief bieden. Er waren echter de nodige uitdagingen.

Uitdaging 1: fosfaatrechten

Een bedrijfssamenvoeging zorgt voor enorme fiscale uitdagingen. Met name de overdracht van fosfaatrechten heeft veel impact. Beide bedrijven brachten fosfaatrechten in. Op basis van die inbreng krijgen de ondernemers straks een vergoeding.

Uitdaging 2: ondernemingsvorm

In 2017 koos Hoeve Rosa voor een andere ondernemingsvorm: een bv. Omdat de minimale instandhoudingstermijn van de bv nog niet was verstreken, kon dit een flinke belastingheffing opleveren. Uiteindelijk is deze heffing voorkomen, dankzij goede afstemming met de Belastingdienst en inzet van Horizontaal Toezicht.

Uitdaging 3: lastminutewetswijziging

Net voordat de samenwerkingsovereenkomst op tafel lag, werd een aanpassing in de fosfaatwetgeving aangekondigd. Het afromingspercentage steeg van 10 naar 20 procent. Door snel te handelen, samen met het adviesteam van acconavm in Venlo, hebben de ondernemers een oplossing gevonden om tóch voor het 10 procenttarief in aanmerking te komen.

14 juni 2019: contract getekend

Driekwart jaar ná de eerste afspraak met Jos, werd er op 14 juni 2019 getekend. De twee bedrijven gaan op 1 januari 2020 samen verder onder de naam Brosa, op de locatie van De Brem Holsteins. De 190 koeien van Hoeve Rosa verhuizen naar Brosa. De twee vergaderlocaties van Hoeve Rosa blijven bestaan op de oude locatie in Sevenum.

Ondernemers blikken terug

De ondernemers kijken positief terug op de samenwerking met elkaar, acconavm en de externe specialisten.

Fons Kersten: “We hebben de juiste mensen op het juiste moment bij elkaar gebracht. De experts hebben met zorgvuldigheid, betrokkenheid en integriteit geholpen om tot de juiste oplossing voor beide partijen te komen. Toen we op 14 juni onze handtekeningen zetten, voelde het voor iedereen goed.”

Mark van Lipzig besluit: “De succesfactor in ons verhaal is de open communicatie onderling. We hebben elkaar op het hart gedrukt: als iets niet goed voelt, spreek het dan uit. We zaten regelmatig met elkaar om de tafel, met de zes vennoten en adviseurs. Dat is intensief, maar betaalt zich altijd uit. Zo’n traject moet je echt sámen doen.”

Volop vertrouwen

Jos Schreurs heeft bewondering voor deze ondernemers. Jos Schreurs: “Mooi om te zien hoe de ondernemers openstaan voor nieuwe toekomstkansen. Met wederzijds respect en vertrouwen hebben ze de uitdaging samen aangepakt. Ik ben trots dat we als acconavm hieraan hebben bijgedragen.”

Meer weten?

Neem dan contact op met het acconavm-kantoor in uw regio.

 

Foto boven: Bedrijf Brosa met alle vennoten met partners en acconavm adviseur Jos Schreurs. Fotograaf: Hans van der Beele

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht