Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) 2021 biedt kansen

Maatlat Duurzame Veehouderij - melkveehouderij

De nieuwe Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV 14) is gepubliceerd. De MDV 14 geldt voor zowel 2021 als 2022. Er zijn diverse wijzigingen opgenomen. We zetten de belangrijkste zaken voor u als melkveehouder op een rijtje.

Geen verplichting van vier m2 loopruimte per dierplaats

Allereerst iets wat niet gewijzigd is. In de concept-maatlat was een verplichting opgenomen van minimaal vier vierkante meter loopruimte per dierplaats. Deze eis is niet opgenomen in de definitieve maatlat. Hierdoor blijft het ook bij de renovatie van uw stal mogelijk om deze te laten voldoen aan de MDV. Als u de stal emissiearm(er) wilt maken (intern salderen), dan kunt u dus mogelijk fiscaal voordeel behalen door toepassing van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil).

Ambitieniveau MDV

Wat wel gewijzigd is, is het ambitieniveau van de MDV. Het minimum aantal punten is met tien gezakt. Dit wordt volledig veroorzaakt door een daling van de klimaatlat.

Dit lijkt een versoepeling, maar de systematiek is veranderd. Het is lastiger gemaakt om aan de vereiste punten te komen op dit gedeelte. Zo moeten bepaalde emissiearme technieken die relatief veel energie vragen, gecompenseerd worden door extra punten. De klimaatlat kent zodoende ook maluspunten. Deze maluspunten moeten op de klimaatlat gecompenseerd worden.

Te behalen punten

  • Een melkrobot levert nog altijd twintig maluspunten op. Dit kunt u nu compenseren indien de robot zuinig is wat betreft elektriciteits- en waterverbruik. Dit dient u met een testrapport aan te tonen.
  • Het is niet meer mogelijk om rechtstreeks punten te halen op een frequentieregelaar op de vacuümpomp. Dit kan alleen nog op een frequentieregelaar op de melkpomp in combinatie met een voorkoeler.
  • Op de klimaatlat zijn nu ook vier punten te behalen bij een bewegend voerhek, waarbij het voer minder vaak op de voergang wordt geplaatst en niet gemengd hoeft te worden.
  • Bij wind- en zonne-energie zijn extra punten te behalen als u meer energie opwekt dan het normverbruik van uw bedrijf. Ook kunt u punten krijgen voor de tijdelijke opslag van zonne-energie met accu’s of koudebuffers.
  • Op de maatlat voor diergezondheid is het gunstig dat er een extra punt gehaald kan worden voor een geautomatiseerd managementsysteem. Per geautomatiseerde diergezondheidsmeting (voeropname, activiteiten, uiergezondheid, e.d.) kunt u één punt halen, met nu een maximum van vier punten; dit was drie.
  • Op de maatlat voor brandveiligheid zijn extra punten te behalen als de verlichtingsinstallatie met veilige materialen wordt uitgerust. Ook is er een extra mogelijkheid voor punten bij brandmeldapparatuur.

Conclusie

De gewijzigde MDV kent geen ingrijpende wijzigingen. De grootste wijzigingen zijn aangebracht in de klimaatlat. Het behalen van de vereiste punten voor MDV 14 lijkt in de meeste gevallen niet lastiger te worden. Het is echter in alle gevallen maatwerk. De bedrijfskundig adviseurs van acconavm denken graag met u mee, zodat u de juiste keuzes kunt maken voor uw onderneming, met focus op de toekomst!

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht