Maak in 2018 nog gebruik van het gunstige EIA-tarief

gunstige EIA-tarief

Het laatste kwartaal van 2018 is aangebroken. Dit is voor veel ondernemers het moment om winstprognoses op te stellen en te bekijken of het zinvol is om dit boekjaar nog te investeren. Met de aangekondigde tariefswijziging van de Energie Investeringsaftrek (EIA) in 2019 in het vooruitzicht kan het extra interessant zijn om nog dit jaar te investeren.

Er zijn diverse fiscale regelingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Zo is er de EIA op energiezuinige bedrijfsmiddelen of –processen, waarmee u in 2018 een extra investeringsaftrek kunt verkrijgen van 54,5% over het geïnvesteerde bedrag. Dit levert u een besparing op uw inkomstenbelasting (IB) of vennootschapsbelasting (VpB).

Verlaging EIA-tarief

Op Prinsjesdag is aangekondigd dat het tarief voor EIA in 2019 verlaagd zal worden naar 45%. Dit houdt in dat het belastingvoordeel voor energiezuinige investeringen vanaf 2019 lager zal uitvallen. Dit kan een overweging zijn voor u om de betreffende investering naar voren te halen en reeds in 2018 door te voeren. Indien u gebruik wilt maken van de volledige aftrek in het huidige boekjaar, dient u in 2018 minimaal 54,5% van de investering aan te betalen of het betreffende bedrijfsmiddel reeds in gebruik te hebben genomen.

Winstverwachting

Een andere overweging voor het moment van investeren is uw winstverwachting voor 2018. Indien u een positieve winst verwacht voor uw onderneming is het wellicht zinvol om juist een investering te doen. Om een beeld te krijgen van de verwachte realisatie 2018 kunt u een winstprognose op laten stellen aan de hand van de drie reeds gerealiseerde kwartalen. Vraag uw accountmanager om meer informatie over de winstprognose.

EIA, MIA en Vamil

Naast de Energie-investeringsaftrek bestaat er de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Eerder werd aangekondigd dat de EIA, MIA en Vamil in 2019 zouden komen te vervallen. Op Prinsjesdag 2018 is echter bekend geworden dat deze regelingen de komende vijf jaar nog van kracht blijven.

Hebt u vragen over de werking van EIA, MIA en Vamil of wenst u ondersteuning bij de keuze voor investeren in 2018 of wachten tot 2019? acconavm denkt graag met u mee!

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht