http://coronadossier

Loket NOW5 is open: alles wat u moet weten

NOW5

De vijfde aanvraagperiode voor de NOW is misschien wel de spannendste uit de reeks. We zitten namelijk midden in een overgangsperiode. Waarbij de overheid versoepelingen doorvoert, die zeer waarschijnlijk invloed hebben op uw situatie. Wilt u in 2021 weer subsidie via de NOW aanvragen? Lees waar u op kunt letten en hoe u zich voorbereidt op uw aanvraag voor NOW5.

Loket NOW5: vanaf 6 mei open

De aanvraagperiode voor NOW5 loopt van 6 mei tot en met 30 juni 2021. Een aanzienlijk langere periode dan de vier voorgaande aanvraagperiodes. Deze hadden ieder een looptijd van een maand. Deze langere periode is een voordeel als u snel een tegemoetkoming wilt aanvragen. Of als u juist langer wilt nadenken over een eventuele aanvraag.

De voorwaarden voor NOW5

De voorwaarden in de vijfde periode NOW zijn ongewijzigd ten opzichte van de vorige aanvraagperiode:

  • U kunt de NOW aanvragen bij een omzetdaling van minimaal 20 procent.
  • De hoogte van de tegemoetkoming voor de NOW5 is maximaal 85 procent van de loonsom.
  • Het omzetverlies voor NOW5 wordt vastgesteld over een driemaandsperiode die aanvangt op 1 april, 1 mei of 1 juni 2021.
  • Hebt u tegemoetkoming ontvangen voor de vierde aanvraagperiode? Dan moeten de drie maanden van de vijfde aanvraagperiode aansluiten op de drie maanden waarin u omzetverlies verwachtte in de vierde aanvraagperiode.
  • Hebt u geen tegemoetkoming ontvangen voor de vierde aanvraagperiode of is deze niet toegekend? Dan kiest u zelf of u het omzetverlies vanaf april, mei of juni doorgeeft.
  • De loonsom mag met maximaal 10 procent dalen ten opzichte van juni 2020, zonder dat dit gevolgen heeft voor uw definitieve tegemoetkoming. Als hierin eenmalige betalingen zitten, kunt u gekort worden op de subsidie.
  • Ook geldt in bepaalde gevallen een dividend- en bonusverbod.

Twijfelt u of de aanvraag van NOW5 voor u de juiste keuze is? Of hebt u behoefte aan meer informatie over de voorwaarden? Mijn collega’s staan voor u klaar en kijken samen met u naar de beste oplossing voor u en uw onderneming.

Let hier op bij NOW5

Het kiezen van de juiste meetperiode is dit keer een lastige inschatting, zeker gezien de overheid vanaf eind april versoepelingen heeft aangekondigd. Want wat gaat dit doen met uw omzetcijfers? Dit is natuurlijk lastig te voorspellen. Daarom raad ik u aan goed met uw adviseur te overleggen voor welke periode u kiest. Zodat u geen te hoge of te lage verwachte omzetdaling doorgeeft, met alle gevolgen van dien.

Door met verschillende scenario’s rekening te houden, kunt u samen met uw adviseur uw strategie bepalen. Een realistische inschatting is en blijft essentieel. Door hierover te sparren met uw adviseur komt u samen tot de juiste strategie, met focus op de toekomst.

Voor het eerst NOW? Bereid u tijdig voor

Is dit voor u de eerste keer dat u NOW aanvraagt? Let dan op het volgende. In sommige situaties hebt u bij de eindafrekening een derdenverklaring of accountantsverklaring nodig. Voor de NOW aanvragen vanaf periode drie zijn versoepelingen op de verklaringen aangekondigd (27 mei 2021).

Een adviseur van acconavm kan een derdenverklaring of accountantsverklaring voor u verzorgen. Het is verstandig om hiervoor tijdig met uw adviseur contact op te nemen. In het artikel: ‘Verklaring nodig voor NOW-eindafrekening? Zo werkt het’ vertellen we hier meer over.

Wat is nu echt belangrijk?

Wilt u graag ondersteuning bij uw NOW-aanvraag? Of hebt u nog vragen over NOW5? Wij zijn er voor u: neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.
Bij acconavm is een speciaal team samengesteld dat coronagerelateerde vraagstukken behandelt. Zodat u uw veerkracht versterkt en ontdekt wat nu écht belangrijk is voor uw onderneming.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht