Van landbouwregeling naar btw-belast

landbouwregeling

Als u als landbouwer in de landbouwregeling zit dan hoeft u geen btw te berekenen over uw leveringen en diensten vanuit het landbouwbedrijf. Daartegenover staat dat u bij toepassing van de landbouwregeling geen recht hebt om btw in aftrek te brengen.

Opteren voor btw

Als landbouwer kunt u opteren voor toepassing van de gewone btw-regels op uw onderneming. Dit kan voordelig zijn op het moment dat u bijvoorbeeld plannen hebt voor grote investeringen. Bij btw-belast ondernemerschap mag u de btw op de investeringen in aftrek brengen.

Wilt u opteren voor btw? Dan dient u bij de Belastingdienst een verzoek in om in de btw-heffing te worden betrokken en bent u btw verschuldigd over uw verkopen. U mag de btw die u in rekening krijgt gebracht door uw leveranciers in aftrek brengen. U dient periodiek een aangifte btw te doen bij de Belastingdienst.

Herziening

Op het moment dat u in de btw gaat, mag u btw op in het verleden gedane investeringen herzien. Daarbij geldt voor roerende zaken een herzieningstermijn lopend vanaf het investeringsjaar en de vier daaropvolgende jaren. Voor onroerende zaken geldt een herzieningstermijn van het investeringsjaar en de daarop volgende negen jaren. De herzieningstermijn gaat lopen in het jaar van aanschaf van het goed of het doen van de investering. Per nog niet verlopen herzieningsjaar mag 1/10 van de betaalde btw alsnog in aftrek worden gebracht.

Voorbeeld

U laat in 2014 een stal bouwen. De btw op de kosten van de bouw van de stal bedraagt € 10.000. De herzieningstermijn voor onroerende zaken is tien jaar. Dat betekent dat 2023 het laatste jaar van de herzieningstermijn is. Aan ieder jaar is 1/10  x € 10.000 = € 1.000 aan btw toe te rekenen. Per 1 januari 2017 opteert u voor toepassing van de gewone btw-regels, zodat u btw verschuldigd bent over uw diensten en leveringen. Nu mag een deel van de btw alsnog in aftrek worden gebracht. Het gaat om de btw die ziet op de jaren 2017 tot en met 2023, oftewel 7 x € 1.000 = € 7.000 aan btw.

Overige aandachtspunten

Op het moment dat u als landbouwer opteert voor toepassing van de gewone btw-regels moet u een aantal zaken regelen. Zo moet de administratie worden aangepast conform de btw-regelgeving en dienen de verzonden facturen aan de factuurvoorwaarden te voldoen. Ook moeten uw leveranciers en afnemers geïnformeerd worden, dat de landbouwregeling niet langer op u van toepassing is.

Afschaffing landbouwregeling

Er zijn plannen om de landbouwregeling voor de btw in 2018 af te schaffen, zo blijkt uit een bijlage bij de Miljoenennota 2017. De hoop is dat het (nieuwe) kabinet hierover snel meer duidelijkheid zal geven. Mogelijk wordt de afschaffing pas definitief in het Belastingplan 2018 aangekondigd, zodat er nog korte tijd is om u hierop voor te bereiden.

Conclusie

Als landbouwers kunt u kiezen voor toepassing van de ‘gewone’ btw-regels zodat u btw verschuldigd bent en in aftrek kan brengen. Dit kan voordelig zijn wanneer u van plan bent grote investeringen te gaan doen. De specialisten van de acconavm btw-groep kunnen een btw-herzieningsberekening voor u maken. Dat geeft helderheid bij het maken van een keuze. Uw vragen over dit onderwerp kunt u stellen u via onderstaand adviesformulier of vraag uw accountmanager.

Wilt u bovenstaande tekst als pdf ontvangen? Download dan hieronder de whitepaper en ontvang deze gratis in uw mailbox.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Van landbouwregeling naar btw-belast whitepaper - mei 2017.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Deze gegevens worden verwerkt in ons CRM-systeem en worden vertrouwelijk behandeld. Uw gegevens worden enkel voor interne doeleinden gebruikt en zijn alleen inzichtelijk voor medewerkers die hier bij moeten kunnen, voor de juiste afhandeling en opvolging van uw aanvraag. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan ons privacystatement.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht