De KringloopWijzer in 2017 en verder

KringloopWijzer

Met de KringloopWijzer (KLW) kunt u uw milieuprestaties vergelijken met de ‘toegestane norm’. De KLW voor Nederlandse melkveehouders bestaat nu een aantal jaar. In het begin was dit voor iedereen op vrijwillige basis. De KLW werd door veel bedrijven ingevuld uit interesse en als managementtool. Vanaf 2015 werd het indienen al verplicht voor melkveebedrijven met een Melkveefosfaatreferentie 2013. Vanaf 2016 is het indienen van de KLW verplicht voor alle melk-leverende bedrijven.

Indienen KringloopWijzer

Sinds 1 januari 2016 zijn alle melkveehouders verplicht om de KringloopWijzer in te vullen en uiterlijk voor 15 mei 2017 in te dienen bij de zuivelonderneming via www.mijnkringloopwijzer.nl. Zo voldoet u aan de leveringsvoorwaarden van uw zuivelorganisatie. 

Deelnemers BEP-Pilot

De afgelopen jaren had u als melkveehouder de optie om u aan te melden voor de BEP-Pilot. Het doel was om de KringloopWijzer in de praktijk uit te testen. Deed u in 2015 mee met de BEP-Pilot en hebt u van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een bedrijfsspecifieke gebruiksnorm voor fosfaat ontvangen? Dan mag u de extra ruimte toepassen voor de grondgebondenheidstoets voor het fosfaatreductieplan (2017), de fosfaatrechten (2018 en verder), de Wet grondgebonden groei en de gebruiksnormenberekening. 

Bedrijfsspecifieke fosfaat excretie van 2018?

Op dit moment levert de KLW hoofdzakelijk managementinformatie op voor uw bedrijf. Het streven is de KringloopWijzer ook te kunnen gebruiken voor het belonen van fosfaatefficiëntie bij de fosfaatrechten. Er wordt gewerkt aan de implementatie van de KringloopWijzer in het fosfaatrechtenstelsel, met als beoogde ingangsdatum 1 januari 2018.

Momenteel zijn de instanties onder andere bezig met het vergroten van de borging en het verkleinen van de kans op fraude. In het wetsvoorstel wordt aangegeven dat indien de KringloopWijzer goed geborgd kan worden, er gerekend mag worden met de bedrijfsspecifieke uitkomsten voor de fosfaatrechten.

Naar verwachting zal de gemiddelde uitkomst van drie jaren KLW de toepassing van het volgende jaar bepalen. Voor het toepassen van voordeel in 2018 zal de KLW over 2015, 2016 en 2017 opgesteld moeten zijn. Zorg er dus voor dat u deze Kringloopwijzers tijdig opgesteld hebt. 

Hulp nodig?

Wij adviseren u graag bij het opstellen van de KringloopWijzer. Neem contact op met uw accountmanager of kijk op de contactpagina voor een kantoor bij u in de buurt. U kunt voor uw vraag tevens gebruik maken van onderstaand adviesformulier. We zijn u graag van dienst.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht