Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek – KIA 2020

KIA 2020

Investeert u jaarlijks in uw onderneming? U komt door deze investeringen mogelijk in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Een uitgebalanceerde verdeling van de investeringen over de boekjaren geeft u een betere benutting van deze aftrekposten. Dit kan u een voordeel opleveren van vele duizenden euro’s per jaar.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een aftrekpost op de winst als gevolg van investeringen voor het bedrijf. Onder investeringen vallen, in fiscale zin, de kosten voor aanschaf of verbetering van een bedrijfsmiddel maar ook de voortbrengingskosten.

Hoogte KIA

De hoogte van de KIA is afhankelijk van het investeringsbedrag in een kalenderjaar. Om voor KIA in aanmerking te komen, moet voor minimaal 2.400 euro worden geïnvesteerd (zie onderstaande tabel).

Bij een investeringsbedrag tot en met 58.238 euro is de aftrek 28 procent van het investeringsbedrag. Bij een investeringsbedrag tussen 58.239 euro en 107.848 euro is de aftrek een vast bedrag van 16.307 euro. Bij een totaal investeringsbedrag boven 107.848 euro geldt een lagere aftrek.

De KIA van € 16.307 wordt afgebouwd met 7,56 procent over het gedeelte van het investeringsbedrag boven 107.848 euro.

Een goede verdeling van de investeringen over de jaren kan u veel voordeel opleveren. Houd bij de berekening van de KIA ook rekening met de herinvesteringsreserve (boekwinst) op de ingeruilde machines en werktuigen! U kunt namelijk kiezen: de KIA toepassen vóór of na toepassing van de herinvesteringsreserve op de nieuwe activa.

Om de aftrek daadwerkelijk in 2020 te kunnen toepassen is het wel noodzakelijk om het bedrijfsmiddel in 2020 nog in gebruik te nemen of een aanbetaling te doen van minimaal het aftrekbedrag.

Voorwaarden

Voor de KIA aftrek moet de onderneming voldoen aan ten minste twee van de volgende vier eisen:

  • een getekende opdrachtbevestiging;
  • het maken van voortbrengingskosten;
  • een aanbetaling, minimaal even hoog als de gewenste aftrekpost;
  • ingebruikname.

Fiscaal voordeling investeren met de KIA

Uw adviseur van acconavm denkt graag met u mee over een fiscaal voordelige investeringsplanning. Neem contact op met uw bedrijfskundig adviseur, kijk op de contactpagina voor een kantoor bij u in de buurt of maak gebruik van onderstaand adviesformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht