Kalenderjaarregeling voor meewerkende kinderen

Kalenderjaarregeling

Wanneer uw eigen kinderen (tijdelijk) meewerken in uw bedrijf, kunt u gebruikmaken van de Kalenderjaarregeling (KJ-regeling). Hiervoor moet uw kind ten minste 15 jaar oud zijn.

De voorwaarden voor de regeling zijn:

 • Het kind voldoet aan de leeftijdseis (15 jaar of ouder).
 • Het kind woont nog bij de ouders en werkt mee in het bedrijf.
 • Er mogen geen werknemersverzekeringen voor het kind worden afgesloten.
 • De onderneming mag niet van het kind zijn.
 • De loonheffingskorting moet worden toegepast.

Deze regeling heeft meerdere voordelen, waaronder:

 • Een vereenvoudigde loonadministratie.
 • Slechts één keer per jaar aangifte en afdracht van verschuldigde loonheffing.
 • Geen premie voor werknemersverzekering verschuldigd.
 • De arbeidskosten van uw kind(eren) mag u in uw onderneming verrekenen met van uw winst.

Melding meewerkende kinderen

Uiterlijk in januari 2019 dient u de gegevens aan te geven betreffende de in 2018 uitbetaalde bedragen aan meewerkende kinderen. Dit doet u door middel van een eenmalige loonaangifte over het gehele jaar. Hiervoor dient u gebruik te maken van een apart loonheffingennummer. Dit nummer kunt u aanvragen met het formulier ‘Melding Loonheffingen Werkgever van meewerkende kinderen’ van de Belastingdienst.

Vaststellen beloning

De beloning die u aan uw kind(eren) toekent, dient in verhouding te staan tot de inspanning die is verricht. Daarnaast is het van belang om rekening te houden met de bijverdiengrenzen om korting op kinderbijslag, kindgebonden budget en eventuele studiefinanciering te voorkomen.

Bijverdiengrens

Kinderen van 16 en 17 jaar (inclusief het eerste kwartaal waarin het kind 18 wordt) mogen per kwartaal niet meer dan € 1.285 netto bijverdienen. Daarbovenop mag in de zomervakantie nog extra € 1.319 worden bijverdiend. Valt uw kind onder het oude stelsel van studiefinanciering of volgt het een Mbo-opleiding, dan is de bijverdiengrens voor 2018 vastgesteld op € 14.456 en voor 2019 op € 14.682,96. Hierbij gaat het om het verzamelinkomen of belastbaar inkomen van uw kind. Studeert uw kind aan het hoger onderwijs en valt uw kind tevens onder het nieuwe leenstelsel dan geldt er geen bijverdiengrens.

Samen helpen we u graag verder

Wilt u uw kinderen belonen voor hun bijdrage in uw bedrijf, zonder ingewikkelde administratieve handelingen? Vraag dan uw adviseur naar de mogelijkheden binnen de Kalenderjaarregeling. acconavm helpt u graag verder.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht