http://Melkvee%20agro%20accon%20avm

“Juist nú staan we naast de ondernemer”

Er is nogal wat aan de hand in de wereld. In hoeverre beïnvloeden deze ontwikkelingen bedrijven in de agrarische sector? En welke specifieke thema’s spelen er op dit moment in de agrosector? Bij acconavm zijn de collega’s goed op de hoogte van de ontwikkelingen, in deze blog geef ik u graag een overzicht van zaken die ook op úw bedrijfsvoering van toepassing kunnen zijn.

Gecombineerde Opgave 2022

We zitten midden in de Gecombineerde Opgave 2022. Een onderdeel dat belangrijk is om goed in te vullen. Bij acconavm helpen we hier graag mee. En dat blijven we gewoon doen. Zodat u uiterlijk 15 mei de opgave volledig indient bij de RVO. De investering in uw agrarisch bedrijf gaat natuurlijk ook door. Daarom blijven we u adviseren over investeringsmogelijkheden met onder andere de EIA, MIA en Vamil.

Subsidie Jonge landbouwers

In de Gecombineerde Opgave 2022 geeft u aan of er ook een jonge landbouwer onderdeel van uw bedrijf is geworden. Wij verwachten een nieuwe regeling in 2023 waar jonge landbouwers voordeel uit kunnen halen. Overweegt u om een nieuwe jonge vennoot te laten toetreden? Dan is ons advies om dat naar voren te halen en al in de GO 2022 mee te nemen.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Met de BOR kunt u fiscaal-aantrekkelijk vermogen schenken aan uw kinderen. Al langere tijd staat de BOR ter discussie. We zien nu dat het kabinet dit extra onderzoekt en al heeft besloten om de jubelton af te bouwen. Wilt u in de komende jaren uw bedrijf overdragen? Dan is het fiscaal zeer aantrekkelijk om nog dit jaar met 0 euro heffing een deel van uw ondernemingsvermogen over te dragen. Dit betekent overigens niet dat u nu al de onderneming uitstapt, maar dat u straks niet alles in één keer overdraagt. Ons advies is om dit én de regeling jonge landbouwers dit jaar nog te benutten.

Paardenhouderij

Als ondernemer in de paardenhouderij hebt u te maken met regelgeving voor zowel het mkb als de landbouwsector. Dat levert soms complexe vraagstukken op. Daarom hebben mijn collega’s vorig jaar de vakgroep nieuw leven ingeblazen. Met een groot landelijk netwerk en veel kennis en ervaring kunnen ze u goed adviseren en ondersteunen.

Stikstofnormen

Voor de ondernemers in de akkerbouw staan we nog steeds klaar met advies over stikstofgebruik. Hebt u bijvoorbeeld hulp nodig bij het berekenen van uw stikstofgebruiksnormen? Of kijkt u graag samen met een adviseur of u in aanmerking komt voor het gebruik van méér stikstof? Onze collega’s zijn er voor u. Ook met vragen over de betalingsrechten van uw landbouwgrond kunt u terecht bij onze adviseurs.

Cafetariaregeling en piekarbeid

Hebt u een bedrijf in de fruitteelt of boomkwekerij? Dan doet u er wellicht goed aan om de wet- en regelgeving rondom de Cafetariaregeling en piekarbeid te bekijken. Uw acconavm adviseur kijkt ook hier natuurlijk graag met u mee.

Herwaardering landbouwgrond

Ik zie veel ondernemers die – nu we langzaam uit de coronacrisis raken – opnieuw nadenken over strategische bedrijfskeuzes. In sommige gevallen kan het interessant zijn om uw landbouwgrond te herwaarderen. Bijvoorbeeld wanneer u een samenwerkingsverband aangaat. Maar ondertussen zijn er ook mogelijkheden voor eenmanszaken. Uw acconavm adviseur vertelt u hier graag meer over.

Focus op de toekomst

In de wereld om ons heen gebeurt momenteel veel. De oorlog in Oekraïne houdt iedereen in zijn greep. En verandert de wereldmarkt. Wellicht heeft dit ook gevolgen voor uw bedrijf. Daarom staan we juist nú naast de ondernemer. Blijf in gesprek met elkaar en met uw adviseur. Samen focussen we op de toekomst van u en uw onderneming.

Wij staan voor u klaar

Hebt u vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen. Maak een afspraak met uw adviseur of vul onderstaand contactformulier in. Natuurlijk kunt u ook langskomen bij een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lubbert van Dellen Bloggerprofiel
Lubbert van Dellen (Commercieel Directeur)
Lubbert van Dellen is zeer betrokken bij de agrarische sector, met name bij de melkveehouders en akkerbouwers, zijn roots liggen immers hier. Zijn specifieke kennis, gecombineerd met zijn enorme netwerk en ervaring deelt hij graag, zowel met agro-ondernemers en andere klanten in food&agri, onze adviseurs, bestuurders van multinationals en landelijke politici. Altijd met het belang van de sector voor ogen.


<< terug naar overzicht