Joeran den Boer

Jonge landbouwer: Jong geleerd, jong gedaan

Jonge landbouwer Den Boer

Niet iedereen is in de wieg gelegd om boer te worden. De 29-jarige Joeran wel. Het boeren zit hem in de genen en hij zit alweer bijna tien jaar in de maatschap met zijn ouders. Zijn specialiteit: pootaardappelen.

Het familiebedrijf van de maatschap Den Boer uit het Zeeuwse Zonnemaire (gemeente Schouwen-Duivenland), bestaat al meer dan 100 jaar en beslaat circa 125 hectare land. Ooit was het een gemengd bedrijf, maar Joerans vader specialiseerde zich in de akkerbouw met de teelt van consumptieaardappelen, bieten, uien, witlof, gerst en tarwe.

De keuze voor akkerbouw bleek achteraf een schot in de roos voor Joeran. “Het telen van planten ligt me. Ik vind het mooi om te zien hoe de gewassen opgroeien,” verklaart de jonge landbouwer. In 2008 trad Joeran -toen pas 19 jaar- toe tot de maatschap, samen met zijn vader en moeder. Hij zat nog deels op school, maar kwam toch met serieuze plannen. Door een stage bij een pootaardappelteler bedacht Joeran om zelf met de teelt van deze soort aan de slag te gaan. Zijn vader stond daar voor open. Joeran: “Hij zei tegen mij: als jij het echt ziet zitten, dan gaan we ons ervoor inzetten. Mooi toch?”

Nieuwe sport

En zo begon het bedrijf met de teelt van pootaardappelen, een specialisme binnen de aardappelteelt. Eerst een paar jaar om het proces onder de knie te krijgen, later voor de handel. Van een paar hectare groeide de pootaardappelentak naar ruim dertig hectare. “Het telen van pootaardappelen is anders,” zegt hij. “Je plant ze dikker, er is speciale opslag nodig en er gaat extra veel aandacht naar het verwijderen van zieke planten. De partij moet gezond blijven. Kwaliteit is doorslaggevend voor de verkoop. We brengen ze van klasse A, naar E, SE en zelfs S. Het kiezen van de juiste rassen is ook een belangrijk onderdeel. Dat is enerzijds een kwestie van vraag vanuit de handel, anderzijds moet het ras passen bij het perceel.

Daarbij is het van belang de grond goed in de gaten te houden. De grond vormt het fundament van ons bedrijf. De bodem krijgt veel te verduren, we gaan er dus zorgvuldig mee om.” De pootaardappelen die Joeran aan collegatelers levert zijn bestemd voor de teelt van frietaardappelen. “Naar friet is veel vraag, zowel in Nederland en België als buiten Europa,” zegt hij. “Tot nu toe hebben we de juiste keuzes gemaakt, want de opbrengsten zijn eigenlijk altijd hoog geweest. Toch is er technisch gezien nog winst te behalen. Een adviesbureau helpt ons daarbij.”

Een boerenbedrijf runnen is complex, er spelen veel zaken en er verandert nog wel eens wat. Je moet snel kunnen schakelen en flexibel zijn.

De vierde generatie

Joeran vindt niet dat hij heel anders boert dan zijn vader. “Onze aanpak verschilt niet zoveel. Mijn vader en ik hebben best wel dezelfde denkwijze. Zo vader zo zoon, zou je kunnen zeggen. Mijn generatie is wel wat digitaler, denk ik. Mijn vader heeft bijvoorbeeld geen Facebook. Maar we zijn het meestal eens over beslissingen die genomen moeten worden en runnen het bedrijf echt samen. Ik weet het meest van de pootaardappels, dus dat is wel echt mijn terrein. Ik kan daarin zelf veel bepalen en krijg gelukkig de ruimte van mijn ouders. Ze helpen waar nodig. Een boerenbedrijf runnen is complex, er spelen veel zaken en er verandert nog wel eens wat. Je moet snel kunnen schakelen en flexibel zijn.

Regelmatig weet ik ’s ochtends niet wat ik ’s avonds doe. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, zit ik onder andere in de jongerenraad van de coöperatie van Agrico en CZAV. Daar ontmoet ik andere jonge ondernemers en kunnen we van elkaar leren. Mijn vader zat vroeger trouwens ook in zo’n jongerenraad, wéér een overeenkomst. Als het aan mij ligt, trekken we nog een hele tijd gezamenlijk op. Als het aan hem ligt trouwens ook,” glimlacht Joeran. “Samen zetten we een gezond bedrijf neer, dat klaar is voor de toekomst.”

Verdieping aanbrengen

“Joeran drukt steeds meer zijn stempel op het bedrijf,” constateert Peter Klompe, Manager Accountancy. “Hij is heel resultaatgericht en heeft zich -sinds hij tot de maatschap toegetreden is- zeer in het vak verdiept. Dat is ook nodig, want boeren moeten tegenwoordig steeds sneller keuzes maken. Wij ondersteunen hem bij het vormgeven van zijn ondernemerschap en het maken van strategische keuzes. Welke investeringen moeten er gedaan worden? Moet er grond worden gehuurd? Dat soort zaken. Verder helpen we met de jaarcijfers, maken we prognoses en berekeningen én adviseren we over juridische en fiscale zaken. De subsidieregeling jonge landbouwers –waarvoor Joeran in aanmerking komt- is daar een concreet voorbeeld van.” Joeran vult hem aan: “Het is prettig dat er iemand meedenkt en advies geeft. Bovendien is administratie niet bepaald mijn hobby, daar heb ik acconavm óók voor.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht