Veehouders melken jaarrekening onvoldoende uit

Jaarrekening optimaliseren biedt meer zekerheid voor toekomst

Jaarrekening optimaliseren

In een piekjaar als 2017 proberen veel veehouders de totale winst onder de streep te minimaliseren, om zo de belastingdruk te verlagen. Maar door de steeds strengere voorwaarden van banken is dit niet altijd een slimme zet. Niet behaalde winstdoelstellingen kunnen in het ergste geval namelijk het einde van de bankfinanciering betekenen, zo stelt Sepp Willemssen, agrarisch adviseur bij acconavm.

Ondanks de positieve winsten in 2017 zal het tij de komende jaren hoogstwaarschijnlijk weer keren. Des te belangrijker dat de jaarrekening een juiste weerspiegeling is van de afgelopen periode, omdat een bank dan sneller bereid is financiële support te bieden. Nu de komende periode weer massaal de jaarrekeningen opgesteld gaan worden, wil Sepp Willemssen veehouders erop wijzen dat het voor de langere termijn wellicht beter is om naar de financiële ratio’s te kijken, in plaats van nu te streven naar een lage belastingaanslag.

Jaarrekening optimaliseren biedt meer zekerheid voor toekomst

Vooral voor ondernemers die de komende jaren uitbreidingsplannen hebben, is het belangrijk dat de cijfers in de jaarrekening eenduidig en optimaal gepresenteerd worden. Veel ondernemers kijken naar de korte termijn en maken in een goed jaar zo veel mogelijk kosten om de winst – en dus de te betalen belasting – laag te houden. Dit is niet per definitie een verkeerde benadering, maar de kosten boeken als investering biedt de mogelijkheid tot afschrijving, waardoor je winst hoger blijft en je doelstellingen gemakkelijker kan behalen. Willemssen: ‘Bij een financieringsaanvraag kijk je vaak drie jaar terug. Je kunt beter nu goede cijfers presenteren. Dat geeft je voordeel in de keuzemogelijkheden voor de komende jaren. Het is niet onlogisch dat ondernemers er soms voor kiezen op korte termijn de belastingaanslag te drukken. Sommige ondernemers hebben hier het meeste profijt van. Maar volgens de cyclus is de kans dat het de komende jaren weer minder wordt reëel en juist dan heb je de steun van de bank nodig. Dat maakt verder kijken in veel gevallen juist de moeite waard.’

Banken worden steeds een stukje strenger

Twee jaar geleden zijn de financieringsregels van banken op de schop gegaan. Sindsdien wordt er, in ruil voor financiële ondersteuning, niet alleen naar rendement maar ook naar zekerheid, doelstellingen en ratio’s gekeken. De komende periode zal het voor ondernemers duidelijk worden of zij de doelstellingen van het jaar hebben behaald. Willemssen: ‘Er zijn ondernemers die ondanks het goede jaar ondermaats hebben gepresteerd. Het is nu eenmaal zo dat banken daar tegenwoordig niet zo soepel meer in staan. Een doelstelling is een doelstelling. Het niet realiseren ervan kan consequenties hebben voor de afspraken met de bank. Ondernemers beseffen alleen vaak niet dat kritisch kijken naar de winst- en kostenverdeling een positievere jaarrekening kan opleveren. In het ergste geval zegt het bank het vertrouwen of de financiering op en dan komt je onderneming in de knel’.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht