Investeren met MIA en Vamil 2017

MIA en Vamil 2018

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) biedt ondernemers een belastingvoordeel bij investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De Vamil (Willekeurige afschrijvingen Milieu-investeringen) biedt de mogelijkheid om milieuvriendelijke investeringen op een willekeurig moment af te schrijven. MIA en Vamil zijn twee aparte regelingen, maar worden wel vaak gecombineerd. Hieronder zijn een aantal algemene voorwaarden weergegeven.

Investeert u in een bedrijfsmiddel dat voorkomt op de Milieulijst 2017 dan heeft u recht op MIA. Elk bedrijfsmiddel heeft op de Milieulijst een code meegekregen. Indien de code met F of G begint, komt 36% van het investeringsbedrag in aanmerking voor investeringsaftrek. Bij code A en D is dit 27% en bij code B en E 13,5%.

De investeringsaftrek kan extra ten laste worden gebracht van de fiscale winst. Hierdoor wordt gedurende één of meerdere jaren minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betaald. Voor een aantal bedrijfsmiddelen geldt een aftopping; dit betekent dat er een maximumbedrag geldt.

Indien de code begint met A, B, C of F, dan is voor het bedrijfsmiddel Vamil mogelijk. Voor 2017 geldt dat een bedrijfsmiddel dat voor Vamil in aanmerking komt voor 75% willekeurig kan worden afgeschreven. Het voordeel is dat door flexibel afschrijven minder inkomsten- of vennootschapsbelasting wordt betaald. Dit geeft een liquiditeits- en een rentevoordeel.

Voorwaarden

De aanschafkosten per bedrijfsmiddel betreffen minimaal € 2.500 en de verplichting is aangegaan in 2017. U dient dit binnen drie maanden na de opdrachtverstrekking te melden.

De investeringsaftrek geldt alleen voor nieuwe bedrijfsmiddelen; geen tweedehands bedrijfsmiddelen, showroommodellen of bedrijfsmiddelen die via zelfbouw tot stand zijn gekomen. Het is wel mogelijk om voortbrengingskosten te melden, zoals arbeidskosten van een eigen medewerker die een gedeelte van de montage verzorgt.

Elk bedrijfsmiddel is omschreven met een titel, de bestemming en de onderdelen waaruit het bedrijfsmiddel bestaat. Voor de meeste zaken wordt hiermee het doel, middel en werking exact omschreven. Bij een aantal bedrijfsmiddelen worden nog aanvullende eisen gesteld, bijvoorbeeld certificaten (o.a. groenlabel), keuringsrapporten (o.a. geluidsemissie) of EG-typeverklaringen.

Meldingen MIA en Vamil 2017

Voorgaande geeft een korte samenvatting van de belangrijkste voorwaarden; er gelden nog een aantal andere eisen. Neem, bij vragen en voor nadere informatie hierover, contact op met uw adviseur of kijk op de contactpagina voor een kantoor bij u in de buurt. Dit geldt ook voor het verzorgen van uw meldingen. U kunt hiervoor tevens gebruik maken van onderstaand adviesformulier.

Naast de MIA en Vamil, biedt de Energie-investeringsaftrek (EIA) belangrijke mogelijkheden om op duurzame wijze te investeren.

Download de Brochure en Milieulijst 2017.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht