Investeren in uw melkveebedrijf in 2022: MIA, Vamil en EIA

investeren melkveehouderij 2022

Ook dit jaar stimuleert de Rijksoverheid melkveehouders om duurzaam te investeren. Hebt u al plannen? Ontdek de mogelijkheden voor de fiscale regelingen MIA, Vamil en EIA. En download de whitepaper om te zien of u met uw investering in aanmerking komt.

MIA, Vamil of EIA?

U vraagt zich wellicht af: van welke regeling(en) kan ik gebruikmaken? Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) krijgt u belastingvoordeel bij investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen. Via de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u milieuvriendelijke investeringen op een willekeurig moment afschrijven. Voor sommige investeringen kunt u beide regelingen combineren. Lees meer over de MIA en Vamil.

De Energie-investeringsaftrek (EIA) geldt voor investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen of duurzame energietechnieken. U kunt 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Lees meer over de EIA.

Komt mijn plan in aanmerking?

Wilt u ontdekken voor welke type investeringen u MIA, Vamil of EIA kunt krijgen? Speciaal voor melkveehouders heeft acconavm een whitepaper samengesteld (zie onderaan deze pagina). Met een overzicht van dié codes die voor u van belang zijn. Zo hoeft u niet de omvangrijke Milieulijst 2022 en Energielijst 2022 door te spitten.

Enkele wijzigingen uitgelicht

Benieuwd wat er op de Milieulijst en Energielijst is veranderd ten opzichte van vorig jaar? We lichten enkele interessante wijzigingen uit:

Milieulijst:

  • Nieuw op de lijst: Formalinevrij bad voor de desinfectie van klauwen van vee.
  • Nieuw op de lijst: Regen- of spoelwateropslag voor het verdunnen van mest.
  • Vervallen: Voor systemen voor monitoring van diergezondheid, UV-behandelingsinstallatie voor rauwe (biest)melk en elektrisch aangedreven personenauto’s krijgt u geen aftrek meer.

Energielijst:

Zonnepanelen op kleinverbruik-aansluiting komen ook in 2022 weer in aanmerking. Bij ledverlichting is alleen EIA mogelijk voor lampen met een langere levensduur dan gemiddeld. De eis voor energie-efficiëntie van ledverlichting is ook terug.

Stal (ver)bouwen?

Bent u van plan om een stal te bouwen of aan te passen, en wilt u daarvoor MIA en/of Vamil aanvragen? Dan moet uw stal voldoen aan de eisen vanuit de certificatieschema’s van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Voor de veehouderij geldt bij alle duurzame stallen dat de maximumbedragen per dierplaats zijn gestegen, van 5.000 naar 6.250 euro. Dit als gevolg van de hogere bouwkosten.

Aan de slag

Wilt u in 2022 aan de slag met duurzame investeringen voor uw melkveebedrijf? Houd u dan rekening met de aanmeldtermijn. Voor alle investeringen geldt een aanmeldtermijn van drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting. Wilt u ondersteuning bij uw aanvraag? Onze agrospecialisten staan voor u klaar. Neem contact op met uw acconavm bedrijfskundig adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Bedrijfsmiddelen melkveehouderij Milieu- en Energielijst 2022 whitepaper - februari 2022.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht