Investeren in uw agrarisch bedrijf met de EIA, MIA en Vamil

EIA MIA Vamil 2022

Bent u als agrarisch ondernemer van plan om in 2022 te investeren in milieuvriendelijke technieken en/of duurzame energie en energiebesparende middelen? Dan kunt u gebruikmaken van fiscale regelingen. Mits uw beoogde bedrijfsmiddel op de Energie- of Milieulijst van 2022 staat. Ontdek welke voordelen u dit jaar kunt behalen met de EIA, MIA en Vamil.

Wat is de EIA?

De Energie-investeringsaftrek (EIA) geldt voor investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen of duurzame energietechnieken. Met deze regeling kunt u 45,5 procent van uw investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Hiermee bespaart u op inkomsten- of vennootschapsbelasting. Lees meer over de voorwaarden van de EIA.

Wat is de MIA?

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) krijgt u belastingvoordeel bij investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen. Afhankelijk van het middel waarin u investeert, kunt u 27, 36 of 45 procent van het investeringsbedrag aftrekken. De MIA wordt vaak gecombineerd met de Vamil.

Wat is de Vamil?

Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u 75 procent van uw milieuvriendelijke investeringen op een willekeurig moment afschrijven. Willekeurig afschrijven betekent: op een tempo naar keuze. De overige 25 procent schrijft u wel regulier af.

In dit artikel over de MIA en Vamil leest u meer over de voorwaarden. Ook leest u hoe u deze regelingen kunt combineren.

Regelingen per branche

Het verschilt natuurlijk of u actief bent in de akkerbouw, melkveehouderij of intensieve veehouderij. Want voor ieder type bedrijf bestaan verschillende regelingen. Die ieder jaar veranderen. Daarom zetten we de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Akkerbouw

Voor de akkerbouwbranche zijn er op het gebied van de EIA, MIA en Vamil een aantal wijzigingen aangebracht. Veelal positief. Zo is voor het luchtdicht luchtverdeelsysteem, isolatie van bestaande constructies en HR-glas het maximum investeringsbedrag verhoogd. En kunt u nu ook MIA en/of Vamil aanvragen voor een elektrisch aangedreven wiedbed en een regen- of spoelwateropslag voor het verdunnen van mest. Accountmanager Andries Francke somt de veranderingen voor u op.

Melkveehouderij

Om in aanmerking te komen voor de EIA, MIA en Vamil moet de investering die u doet op de Energie- of Milieulijst 2022 staan. Omdat dit omvangrijke lijsten zijn en niet ieder onderdeel voor u als melkveehouder van toepassing is, hebben de specialisten van acconavm een whitepaper voor u opgesteld. Zo ziet u in één oogopslag welke codes voor u van belang zijn. U downloadt de whitepaper onderaan dit artikel. In dit artikel leest u ook meer over de eisen die verbonden zijn aan het (ver)bouwen van een stal.

Intensieve veehouderij

Ook hebben de adviseurs van acconavm een overzicht gemaakt van alle bedrijfsmiddelen die voor u als varkens- of pluimveehouder relevant zijn. Dit is opgenomen in een aparte whitepaper. In deze whitepaper leest u ook meteen welke belangrijke wijzigingen er zijn ten opzichte van 2021. Fijn, zo hoeft u niet de gehele Milieu- en Energielijst 2022 door te nemen. De whitepaper downloadt u hier.

Contact met acconavm

Hebt u vragen over de EIA, MIA en/of Vamil? Of over de investeringen die u gaat doen? De adviseurs van acconavm staan voor u klaar. Met specifieke branchekennis en jarenlange ervaring, ondersteunen ze u met iedere vraag. Neem contact op via het onderstaande contactformulier of maak een afspraak bij een acconavm kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht