Grenzeloos kansen grijpen

Internationalisering in de agrosector

grenzeloos ondernemen

Steeds meer agro-ondernemers kijken nadrukkelijk over de grens. Niet om te vluchten voor bedreigingen, maar steeds vaker om de kansen te grijpen die zich voordoen, bijvoorbeeld op het gebied van ketenintegratie.

Internationalisering

Tot nog niet eens zo heel lang geleden lonkten agrarische ondernemers vooral naar het buitenland vanwege de goedkopere arbeidskrachten, de gunstiger milieuwetgeving, de beschikbare grond en/of de lagere investeringskosten. Maar de tijden zijn veranderd, ziet senior Agrarisch Adviseur Toon Wagemans. De jongere generatie, actief in de glastuinbouw maar eigenlijk in alle sectoren van de landbouw, neemt de keten als uitgangspunt: “Zij willen niet negen maanden leveren en in de wintermaanden stilliggen, omdat er bij ons dan geen paprika’s, komkommers of tomaten zijn. Zij gaan een zakelijke relatie aan in het buitenland, beginnen daar een vestiging of maken gerichte afspraken met een buitenlandse producent en leveren het hele jaar rond.”

Versterking

De focus ligt steeds meer op het verbeteren van de marktpositie in Nederland of vanuit Nederland. En daarmee op afzet, marktkansen en omzet: “Zo fokt een van onze klanten biggen speciaal voor de Duitse markt. Die hebben andere genetische eigenschappen dan die voor de Nederlandse markt. Een ander voorbeeld: bij de productie van eieren zien we dat verschillende ondernemers – met het oog op gezondheid – bezig zijn met inhoudsstoffen.”

Nederland als basis

Veel meer dan voorheen blijft Nederland de basis en kunnen we onze kennisvoorsprong maximaal benutten. Nederland exporteert 60 tot 70 procent van haar agroproductie. Met samenwerkingen, partnerschappen en joint ventures, zorgen agrarische ondernemers voor een verdere versterking van die marktpositie en proberen zij vaste lijnen te creëren in de keten. acconavm helpt hen daarbij.”

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht