Intensieve veehouders, maak nú de balans op met een winstprognose

Rekentool Voerwinst

De Afrikaanse varkenspest en het coronavirus raakten veel ondernemers in de intensieve veehouderij. Wellicht heeft dit bij u ook gezorgd voor wisselende resultaten door het jaar heen. Tijd om nu de balans op te maken: hoe gaat 2020 de boeken in? Creëer overzicht met een winstprognose én ontdek hoe u optimaal fiscaal voordeel kunt behalen, tijdens een eindejaarsgesprek.

U creëert overzicht door een goede winstprognose te maken. Uw adviseur van acconavm zet uw cijfers van de eerste drie kwartalen graag op een rij. Om vervolgens een inschatting te maken van het laatste kwartaal. Zo krijgt u een goed beeld van de winst over 2020 én dus uw verwachte belastingclaim. Op basis daarvan ontdekt u welke acties u kunt ondernemen voor fiscaal voordeel.

Voorbeeld: varkenshouderij

Voor diverse intensieve veehouders begon 2020 voortreffelijk maar eindigt het jaar in mineur. Bent u varkenshouder, dan zijn uw prijzen wellicht lager uitgevallen dan verwacht.

Onlangs hielp ik een varkenshouder met een winstprognose. Er zat een enorm verschil tussen de prijzen in de eerste helft van 2020 en de tweede helft. Hierdoor was de ondernemer het overzicht verloren. De winstprognose gaf het benodigde inzicht. En liet zien dat 2020 voor deze ondernemer een jaar was met redelijk goede voerwinsten. Ook bleek dat de ondernemer nog gepland onderhoud en investeringen naar voren kon halen.

Investeringen: nu nog uitvoeren?

Hebt u investeringsplannen? Onderzoek dan of het slim is om deze dit jaar nog in gang te zetten óf juist uit te stellen tot in 2021. Zodat u optimaal fiscaal voordeel behaalt. Kijk daarbij naar de volgende regelingen:

• Milieu-investeringsaftrek (MIA)
• Energie-investeringsaftrek (EIA)
• kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA)
• Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Let ook op de voorwaarden van deze regelingen. Wellicht dat deze in 2021 veranderen en voor u gunstig of minder gunstig uitpakken.

Voorbeeld: KIA

Hoe dat voor- of nadeel precies werkt, leg ik uit met een voorbeeld voor de KIA. De KIA is een aftrekpost op uw winst. Als u als ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen die op de lijst van de KIA staan, hebt u recht op een aftrek van 28 procent voor investeringen tot 58.238 euro. Voor investeringen boven dat bedrag krijgt u minder aftrek. Het investeringsvoordeel neemt dus langzaam af vanaf dat bedrag.

Nu is de vraag: waarom zou u ervoor kiezen om in 2020 nog te investeren? Stel dat u bij de winstprognose ziet dat u nog 40.000 euro investeringsruimte heeft (tot het bedrag waarvoor het maximale tarief geldt: 58.238 euro), dan kunt u dit jaar nog fiscaal optimaal investeren. Hebt u dit jaar al voor meer dan 58.238 euro kleinschalig geïnvesteerd, dan kunt u een investering mogelijk beter uitstellen tot in 2021. Dat hangt onder andere weer af van uw investeringsplannen in 2021.

Nu al bekend dat u verlies draait?

Ook als nu al bekend is dat u verlies draait, is het verstandig om een winstprognose uit te voeren. Juist dan kunt u deze maand nog actie ondernemen om uw verlies te verkleinen. Uw acconavm adviseur kijkt graag met u mee.

En… had u hier al aan gedacht?

Het einde van het jaar leent zich ook uitstekend voor een gesprek over andere onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan uw mestboekhouding en rechtenplanning die eind dit jaar aflopen. Is er veel veranderd in uw bedrijfsvoering en dieraantallen? Dan adviseren we u om een prognose stalbalans op te stellen. Zeker als u nog VVO’s nodig hebt of mest moet verwerken. Zo voorkomt u eventuele verrassingen achteraf in januari.

Wat is nu écht belangrijk?

Een winstprognose en een eindejaarsgesprek met uw acconavm adviseur helpen u overzicht te creëren. Door er nú achter te komen hoe uw bedrijf ervoor staat, kunt u slimme fiscale keuzes maken. Ook helpt het u om te ontdekken: wat is nu écht belangrijk voor uw onderneming, zodat u in 2021 succesvol kunt ondernemen?
Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Iris Philipsen
Iris Philipsen (Bedrijfskundig Adviseur)
Mestboekhoudingen, begrotingen, Gecombineerde Opgaven, subsidieaanvragen: dat kunt u met een gerust hart overlaten aan Iris Philipsen. Vanuit haar standplaats in Venlo ondersteunt ze voornamelijk ondernemers in de intensieve veehouderij. Haar focus? Klanten verder helpen, zodat zij nieuwe perspectieven ontdekken voor de toekomst.


<< terug naar overzicht