Impact fosfaatrechten verandert melkveebedrijf

Vorige week riepen wij u op om uw vragen over fosfaatrechten voor te leggen aan Lubbert van Dellen, directeur Food&Agri van acconavm. We gaan een heel nieuw tijdperk tegemoet in agrarisch Nederland, zeker in de melkveehouderij, aldus Lubbert van Dellen in de eerste aflevering van een serie van vijf over fosfaatrechten.

 

In deze serie gaat Van Dellen de tientallen vragen beantwoorden die melkveehouders hebben opgestuurd naar de redactie van Boerenbusiness.nl.

Impact fosfaatrechten

In deze eerste aflevering gaat Van Dellen in op de huidige stand van zaken in de fosfaatrechten. Daarin maakt hij onder meer duidelijk dat nog een aantal stappen moet worden gezet, voordat het fosfaatrechtenstelsel definitief bij wet is vastgelegd. De komende maanden kan aan de voorwaarden van fosfaatrechten nog worden geschaafd.

Ook benadrukt hij dat de impact van fosfaatrechten op de melkveebedrijven groot is. Niet alleen van de rechten an sich, maar ook doordat melkveehouders hun strategie moeten aanpassen in onder meer het voerspoor en het jongvee om de aangekondigde korting op de fosfaatrechten zo veel mogelijk te beperken. ‘Je moet je hele bedrijfsvoering er op aanpassen. Daar ben je echt een paar seizoen mee bezig.’

Serie afleveringen

De vragen, die afgelopen dinsdagmiddag zijn binnengekomen, worden de komende (werk)dagen in vier afleveringen allemaal door Van Dellen uitgebreid en persoonlijk beantwoord.

Bekijk aflevering 2: Fosfaatrechten: kan ik als intensief bedrijf groeien?
Bekijk aflevering 3: Wat is een reële prijs voor fosfaatrechten?
Bekijk aflevering 4: Fosfaatrechten: val ik onder de knelgevallenregeling?
Bekijk aflevering 5: Fosfaatrechten: waar ligt exacte grens bij het jongvee?

Hebt u nog vragen over fosfaatrechten? Mail ze door naar redactie@boerenbusiness.nl.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht