Huur of pacht? Wat zijn toch de verschillen?

Huur of pacht?

Wat is het verschil tussen huur en pacht en wat gaat er allemaal fout in de praktijk? Bij zowel huur als pacht geldt dat de huurder / pachter sterke rechten heeft en goed beschermd wordt. Waarom dan het verschil?

In de praktijk komt het regelmatig voor dat ondernemers een overeenkomst afsluiten die zij ‘huurovereenkomst’ of ‘grondgebruikersverklaring’ noemen. Dit wordt echter als pachtovereenkomst gekwalificeerd (of omgekeerd). Doorgaans treden bij de beëindiging van de overeenkomst problemen op. Het maakt dan geen verschil hoe de overeenkomst genoemd wordt of wat de partijen ermee bedoeld hebben. Het gaat er om of volgens de wet in een bepaald geval sprake is van pacht of huur of juist niet.

Voorbeeld

Wanneer er sprake is van een ‘huurovereenkomst’ die in werkelijkheid een ‘pachtovereenkomst’ blijkt te zijn, dan krijgt de pachter goede bescherming en is nog maar moeilijk van het land af te krijgen. In deze situatie is het voor de grondeigenaren verstandig om een geliberaliseerde pachtovereenkomst af te sluiten, waardoor de pachter aanzienlijk minder sterke rechten krijgt.

Whitepaper huur of pacht

In onze whitepaper leggen wij de richtlijnen voor pacht en huur verder uit. Hierbij komt ook de voorwaarde voor bedrijfsmatige exploitatie ter sprake. Vraag de whitepaper nu kosteloos aan via onderstaande link.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Huur of pacht whitepaper - augustus 2015.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht