Hoe zoet smaakt de Miljoenennota? Een vooruitblik

Nu het zoet

Dinsdag 18 september is het Prinsjesdag. Wat gaat het koffertje van Wopke Hoekstra brengen? Krijgen ondernemers het zuur of het langverwachte zoet?

De belastingadviseurs van acconavm laten hun licht schijnen over de meest in het oog springende aangekondigde maatregelen. Een vooruitblik.

Marius Wijers: “Ondernemers, reken je nog niet te rijk”

“Het kabinet heeft op verschillende punten lastenverlichting aangekondigd. Toch verwacht ik dat de Miljoenennota minder zoet uitpakt dan in eerste instantie lijkt.

Neem de inkomstenbelasting. Daar gaan de tarieven naar verwachting omlaag. Maar dan lees je verder en dan blijkt dat er compenserende maatregelen worden getroffen. De aftrekposten voor hypotheekrente worden versoberd. Dezelfde tendens is te zien bij de vennootschapsbelasting (de belasting die bv’s over hun winst betalen). Enerzijds wel een tariefsverlaging, maar anderzijds ook hier helaas verzurende maatregelen. Tegelijk gaat het Box 2-tarief op het aanmerkelijk belang (AB-tarief) omhoog van 25% naar 28%. En de afschrijving op vastgoed of uw bedrijfspand is straks vermoedelijk ook van de baan.

En wat dacht u van de afschaffing van de Wet Hillen? Wat mij betreft is dat de zuurste maatregel. Wie eindelijk zijn hypotheek netjes heeft afgelost om vermogen vrij te krijgen, wordt hier straks ineens voor belast.

Helaas is lastenverlichting vaak een sigaar uit eigen doos. Ik noem lastenverlichting dan ook liever ‘lastenverschuiving’. De overheid draait aan verschillende knopjes. Knopjes waar het zoet in zit, en knopjes waar het zuur in zit. Komt er aan de ene kant wat bij? Dan gaat er aan de andere kant wat af. Het is dus geven en nemen.

Zolang alles onderaan de streep budgetneutraal moet zijn, zal dit zo blijven. En dat is jammer. Zo realiseer je naar mijn idee nooit écht een lastenverlichting. Mijn oproep aan Mark Rutte is dan ook: neem afscheid van het idee dat alles budgetneutraal moet zijn. Pas dan realiseer je écht lastenverlichting.”

De zuur-zoetgraad van de Miljoenennota volgens Marius:

Lees ook de blog van Marius Wijers: “Miljoenennota 2019: lastenverlichting of lastenverschuiving?“.

Edwin Ufkes: “Die hoge belastingrente is gewoon diefstal”

“Een mix van zoet en zuur, dat is mijn verwachting voor de Miljoenennota dit jaar. De zoetste maatregel? Wat mij betreft is dat de verlaging van het tarief in de vennootschapsbelasting. De komende jaren neemt het belastingtarief af met totaal 4%. Bij een winst van 200.000 euro bespaart dit dan al gauw 8.000 euro.

Wat mij dan weer heel hoog zit, is dat de belastingrente van 8% (voor bv’s) en 4% (voor niet-bv’s) níet wordt bijgesteld. Deze rente betaalt u als u na 1 april (als bv) of 1 mei (als niet-bv) uw belastingaangifte instuurt. Dat is heel zuur: want als ondernemer heeft u tijd nodig om de jaarstukken op te stellen en de aangifte voor te bereiden. 8% belastingrente, terwijl u over uw spaargeld misschien maar 1,5% of nog minder ontvangt. Dat valt niet uit te leggen. Wat mij betreft is dit een woekerrente, verkapt als belastingheffing.

Ook gaat naar verwachting de energiebelasting veranderen. En de energie-investeringsaftrek wordt verlaagd van 54,5% naar 45%. Hoe dat er allemaal exact uit komt te zien, is nog lang niet zeker. Heeft u als ondernemer afgelopen jaren geïnvesteerd in een zonnepark? Na Prinsjesdag wordt door ons geïnventariseerd in hoeverre de belastingplannen gevolgen hebben voor de exploitatie van zonneparken.

Toch staan er ook zoete plannen op stapel. Zo kunnen ondernemers met gezinnen een meevaller verwachten in de kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en ook het kindgebonden budget gaat omhoog. Een mooie meevaller.

Aanstaande dinsdag is het Prinsjesdag, maar bedenk dat de plannen de komende periode vaak nog worden aangepast. Pas zo rond december worden de plannen definitief. Hoort u van een plan dat direct impact heeft op uw bedrijfsvoering? Bespreek dit dan eerst eens met uw adviseur, voordat u definitieve keuzes maakt.”

De zuur-zoetgraad van de Miljoenennota volgens Edwin:

Jaap van der Meulen: “Na Prinsjesdag weten we wat er verandert”

“Wat de Miljoenennota dit jaar gaat brengen is natuurlijk lastig om te zeggen. Het blijft toch koffiedik kijken. Of dit jaar echt zoet gaat worden? Daar heb ik mijn twijfels bij. Neem bijvoorbeeld de administratieve lastendruk. Mijn inschatting is dat die niet daalt, maar stijgt. Ik verwacht meer gedetailleerde en complexere regels.

Mijn tip voor het kabinet: probeer het simpel te houden. Denk goed na of een verandering écht nodig is. Niemand is erbij gebaat als we om de drie maanden de regels veranderen en het onnodig complex maken voor ondernemers.”

De zuur-zoetgraad van de Miljoenennota volgens Jaap:

Arjen Ploegman: “Erg zuur dat de 30%-regeling op de schop gaat”

“Het zoetste onderdeel van de Miljoenennota is wat mij betreft de daling van de tarieven binnen de vennootschapsbelasting. Die dalen van 20% (tot een winst van 2 ton per jaar) en 25% (vanaf een winst van 2 ton per jaar) naar respectievelijk 16% en 21%. Waarbij ik overigens wel graag een slag om de arm houdt, aangezien er geruchten gaan dat die daling 1% minder zal zijn. Ook als dat het geval is, blijft dit een mooie meevaller voor u als ondernemer.

Tegelijk zijn er ook minder zoete maatregelen in aantocht. Zo wordt de mogelijkheid om uw verlies te verrekenen ingeperkt van 7 naar 5 jaar. En het Box 2-tarief op het aanmerkelijk belang stijgt van 25% naar 28%. Dat vind ik zuur. Raakt deze maatregel u ook? Dan is het raadzaam om – zodra hierover zekerheid is – u te laten adviseren en een afweging te maken wat u met dit geld wilt doen. Wellicht is het slim om dit jaar nog een uitkering te doen en te zoeken naar constructies waarmee u voorkomt dat uw vermogen alsnog (fors) belast wordt in Box 3.

De inperking van de 30%-regeling voor expats vind ik de zuurste maatregel. Deze regeling maakt het nu nog aantrekkelijk om buitenlandse werknemers in dienst te nemen. Als werkgever mag u namelijk 8 jaar lang 30% van het salaris onbelast verstrekken. Die termijn wordt in 2019 teruggebracht naar 5 jaar. Gevolg: werknemers zien hun nettoloon flink dalen en gaan verhaal halen bij hun werkgever. Die komt dan voor het dilemma te staan: pas ik zelf bij en laat ik mijn brutoloonkosten stijgen, of loop ik het risico dat mijn werknemer vertrekt?

Ondanks deze maatregel, denk ik dat het dit jaar toch een redelijk zoete Miljoenennota zal worden. Wat ik het kabinet wél graag zou willen meegeven: zorg dat de plannen vlot definitief worden gemaakt, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn.”

De zuur-zoetgraad van de Miljoenennota volgens Arjen:

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht