Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)

Nieuw GLB

We staan in Nederland voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur en milieu. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) richt zich op deze uitdagingen en zet in op kennis, innovatie, investering, netwerken en samenwerken. Dit is wat we er tot nu toe over weten.

Ingangsdatum GLB opgeschoven

Het huidige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid bestaat uit een systeem van betalingsrechten. U ontvangt een bedrag per hectare. Dit komt te vervallen. In 2018 hebben EU-lidstaten afgesproken dat er een nieuw GLB moet komen. Een beleid dat gaat over nieuw perspectief. Dat zou starten in 2021 en duren tot 2027. Door lange onderhandelingen is deze startdatum opgeschoven. Waarschijnlijk wordt dat 2023, maar de einddatum is nog steeds 2027.

Focus op groen

De grootste verandering is de opbouw van de uitkering. Die bestaat nu uit een basispremie en een premie voor vergroening of het houden van graasdieren. De basispremie zal een stuk minder worden. Zo komt er meer budget vrij voor subsidies voor agrarisch ondernemers die investeren in ecologische regelingen. De EU wil hiermee ‘toekomstbestendig ondernemen’ aanmoedigen. Jonge landbouwers blijven gestimuleerd worden via een extra subsidie.

Strengere randvoorwaarden

Niet alleen wordt de basispremie lager, ook moet u aan strengere eisen voldoen om deze te ontvangen. Deze basisvoorwaarden bestaan uit randvoorwaarden en waarschijnlijk negen ‘Goede Landbouw- en Milieucondities’ (GLMC’s). Meer hierover leest u in de whitepaper. U kunt deze kosteloos downloaden via de button onderaan deze pagina.

Grote lijnen staan, kleine veranderingen kunnen nog optreden

Binnen de EU is men het eens over de grote lijnen van het GLB. In Nederland is daar een eigen invulling aan gegeven die in de basis af is. Hier en daar kan echter cijfermatig nog wat worden aangepast. Overigens is dit Nationaal strategisch plan (dat iedere lidstaat van de EU op zichzelf opstelt) nog niet goedgekeurd. Het plan kan pas definitief gemaakt worden zodra deze goedkeuring er is.

Whitepaper GLB

Wilt u meer weten over wat er tot nu toe bekend is over het GLB? En wat dit betekent voor u als agrarisch ondernemer? Download dan nu de whitepaper via onderstaande button. Natuurlijk staan de adviseurs van acconavm ook voor u klaar. Zij bespreken graag wat de nieuwe regelingen voor u betekenen en hoe u hierop kunt inspelen. Samen brengen we u en uw onderneming verder.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Whitepaper - Gemeenschappelijk Landbouwbeleid - juli 2022.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht