Handel in fosfaatrechten

Handel in fosfaatrechten

Mede door de melkprijs en de bekendmaking van het kortingspercentage wordt er gehandeld voor prijzen, die in vijf jaar niet zelfstandig afgelost of terugverdiend kunnen worden. Er bestaan nog een aantal grote onzekerheden rondom de fosfaatrechten, die veel invloed kunnen hebben op het rendement c.q. gewenste terugverdientijd. Lees ook: Meer duidelijkheid invoering fosfaatrechten.

(Fosfaat)rechten voor jongvee

Vaak wordt de investering teruggerekend per koe en vergeleken met de aanschaf van melkquotum. Deze vergelijking gaat echter niet op, omdat er nu ook voor jongvee (fosfaat)rechten nodig zijn. Dit betekent dat u per koe, afhankelijk van uw (gewenste) jongveebezetting, ook nog 15 tot 30 kg fosfaatrechten nodig hebt voor uw jongvee.

Terugverdientijd

Bereken de terugverdientijd van uw investering. Zoek vervolgens naar mogelijkheden om deze terugverdientijd te verkleinen of om minder fosfaatrechten te kopen.

Afroming

Bij de verkoop van fosfaatrechten wordt er 10% afgeroomd. Wilt u fosfaatrechten aankopen en/of verkopen? Weet wat u koopt c.q. verkoopt en zorg dat de afspraken goed vastgelegd worden in de koopovereenkomst. Laat deze overeenkomst controleren door een jurist.

Advies

Bent u van plan fosfaatrechten aan te kopen en/of te verkopen? Bespreek dit dan met uw accountmanager. Reken samen de financiële, maar ook de mogelijke fiscale, gevolgen door. Bepaal uw strategie met betrekking tot het aantal aan te houden dieren en (het moment van) de aan- of verkoop van fosfaatrechten.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht