Goed nieuws: Europese Commissie geeft positief signaal derogatie 2020 en 2021!

positief signaal derogatie

Eindelijk is het zo ver. Het Nitraatcomité heeft een positief advies gegeven aan de Europese Commissie voor een derogatie aan Nederland. Formeel moet het nog wel vastgesteld worden; dit kan nog enkele weken duren.

Na de formele beschikking kan Nederland aan de slag met de aanpassing van de wettelijke bepalingen en zal dit gepubliceerd worden in de Staatscourant. Over de exacte voorwaarden en data zal de RVO nog nader communiceren. De adviseurs van acconavm houden u graag op de hoogte.

Wat verandert er niet?

Wat nu in ieder geval wel al duidelijk is: de derogatiebeschikking wijkt niet veel af van de laatste beschikking. Bedrijven met minimaal 80 procent grasland mogen 230 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar blijven gebruiken in het centrale en zuidelijke zandgebied en op lössgronden. In de rest van Nederland blijft dit 250 kilogram stikstof. Daarnaast blijft ook gelden dat alleen graasdiermest gebruikt mag worden en géén fosfaatkunstmest. Ook voor wat betreft de vergunningen blijven de systematiek en de kosten voor deelname en monitoring hetzelfde als voorheen. De voorwaarden veranderen dus nauwelijks.

Aanvullende voorwaarden

De Europese Commissie heeft wel enkele aanvullende voorwaarden gesteld aan derogatie. Zo moet Nederland de handhavingsstrategie verbeteren. Ook zijn er aanvullende voorwaarden met betrekking tot de stikstofproblematiek. Een aanvulling is bijvoorbeeld dat de sleepvoetbemesting op klei- en veengrond alleen gebruikt mag worden bij een buitentemperatuur van 20 graden Celcius of lager. Ook kunnen bedrijven die deelnemen aan de Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden van rundveedrijfmest vanaf 2021 niet meer deelnemen aan derogatie. Tot slot zullen deelnemers aan derogatie voor het eind van het jaar gecoacht worden over de stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoe dit precies vormgegeven wordt, is nog niet bekend.

Blijf geïnformeerd

De komende weken zal er meer duidelijkheid komen. Dan zal het ook weer mogelijk zijn om u bij de RVO aan te melden voor derogatie 2020. Houd onze kanalen in de gaten voor meer berichtgeving. Hebt u vragen over derogatie of uw stikstofstrategie? Neem contact op met uw acconavm adviseur of een acconavm kantoor bij u in de buurt. U kunt tevens gebruikmaken van onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht