Fosfaatreductieplan 2017 – periode 4

Fosfaatreductieplan 2017 – periode 4

Inmiddels is periode 4 van het fosfaatreductieplan aangebroken. De maand oktober vormt weer de basis voor de heffing en/of bonus. Omdat er vooralsnog voldoende reductie is gerealiseerd, blijft het kortingspercentage over deze periode gehandhaafd op 12%.

Heffing periode 4

De heffing over de maand oktober bedraag €480 per teveel gehouden Grootvee-eenheden (GVE). De solidariteitsbijdrage bedraagt €112 per teveel gehouden GVE. De bonus stijgt van €120 naar €300 per GVE.

Nog steeds worden veel veehouders onaangenaam verrast door een heffing. In veel gevallen heeft dit te maken met het jongveegetal. In onze whitepaper (Fosfaatreductieplan 2017 – periode 3) wordt de methodiek van het jongveegetal nader uitgelegd. Vraag de whitepaper hier kosteloos aan en lees de informatie nog eens na en/of neem contact op met uw adviseur van acconavm. Let er wel op dat, als u eenmaal niet meer voldoet aan de vrijstelling, u voor de rest van het jaar moet rekenen met het jongveegetal. Hebt u bijvoorbeeld in juni een pink verkocht aan de buurman, dan moet u in periode 2 t/m 5 rekening houden met het jongveegetal.

Lichte toets

Diverse bedrijven hebben een kort geding aangespannen tegen de overheid of op een andere manier bezwaar gemaakt tegen het reductieplan. Het resultaat hiervan is dat bedrijven die voldoen aan de voorwaarden, de zogenaamde lichte toets, vrijgesteld zijn van het fosfaatreductieplan.

De overheid is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter. Het Gerechtshof gaat het fosfaatreductieplan opnieuw beoordelen. Als zij tot dezelfde conclusie komt, zal er waarschijnlijk een aanpassing komen van de regeling. Komt het Gerechtshof tot oordeel dat het reductieplan wel geldt voor de veehouders die een procedure hebben aangespannen, dan zal met terugwerkende kracht opnieuw berekend worden of een bedrijf voldoet aan de regels en alsnog een boete opgelegd worden. Hiertegen kunt u dan wederom bezwaar maken.

Hebt u de lichte toets doorstaan? Let er dan dus op dat het houden van méér vee wel een risico met zich mee brengt. Het hoger beroep wordt eind september behandeld. Het is echter nog niet bekend wanneer er een uitspraak volgt.

Niet eens met de beschikking

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft aangegeven dat zij op 30 september 2017 de beschikkingen over periode 3 gaan versturen. Bent u het niet eens met deze beschikking, dan kunt u binnen zes weken na dagtekening een bezwaar indienen. De juristen van acconavm begeleiden u graag hierbij. Hebt u bezwaar gemaakt tegen de beschikking van periode 1 en/of 2, dan verwerkt de RVO in veel gevallen de uitspraak in de beschikking van periode 3. Wees hier zelf alert op. Neem voor vragen of begeleiding contact op met uw adviseur of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht