Fosfaatreductieplan 2017: Het jaar om keuzes te maken!

Webinar Fosfaatreductieplan

[Bijgewerkt op 20 april 2017]

In de laatste maanden van 2016 hebben een aantal sectorpartijen (LTO, NZO, NAJK, NMV, Nevedi en Rabobank) een plan uitgewerkt om de fosfaatproductie door de Nederlandse melkveehouderij in 2017 te verlagen. Deze productiebeperking is noodzakelijk omdat het fosfaatproductieplafond al meerdere jaren overschreden is.

Het landelijke fosfaatproductieplafond is een voorwaarde die de Europese Commissie gesteld heeft voor het verkrijgen van derogatie. Als de fosfaatproductie in 2017 niet onder het plafond (84,9 miljoen kilogram fosfaat) komt, is de kans op verlenging van de derogatie voor de jaren 2018-2021 uiterst klein.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om per 2017 fosfaatrechten in te voeren. Deze fosfaatrechten zouden moeten borgen dat er niet meer fosfaat geproduceerd wordt dan het toegestane plafond. In oktober 2016 werd echter duidelijk dat de invoering van fosfaatrechten een jaar uitgesteld zou worden (tot 1 januari 2018). Dat was de aanleiding voor de genoemde sectorpartijen om met een alternatief plan te komen om ook al in 2017 onder het fosfaatplafond te blijven en zo de derogatie voor de komende jaren veilig te stellen.

Wat betekent het fosfaatreductieplan 2017 voor uw bedrijf?

Wat houdt het fosfaatreductieplan in? En wat zijn de gevolgen voor uw bedrijf? De voorgestelde regelingen zullen op veel melkveebedrijven een aanzienlijk effect hebben. De strategie die u voor ogen had voor het jaar 2017 zal in een behoorlijk aantal gevallen (flink) bijgesteld moeten worden. Welke strategie kiest u voor 2017 en verder? Dit is uiteraard afhankelijk van uw situatie.

Wellicht hebt u geen bedrijfsopvolger en bent u van plan om binnen enkele jaren te stoppen met uw bedrijf? Mogelijk is uw veestapel (en melkproductie) sinds 2 juli 2015 juist gegroeid of wilt u in 2017 (verder door) groeien?

Whitepaper Fosfaatreductieplan: strategie in 2017

In de whitepaper Fosfaatreductieplan: strategie in 2017 bespreken we de inhoud en gevolgen van het fosfaatreductieplan. Welke strategie kiest u? Vraag de whitepaper kosteloos aan via onderstaande button.

Bepaal nu uw strategie

In alle gevallen is dit jaar een goed doordachte planning van de omvang van uw veestapel en melkproductie cruciaal! Wij adviseren u daar tijdig mee te beginnen en de gevolgen van diverse strategieën financieel door te rekenen. Uw adviseur van acconavm is goed op de hoogte van de inhoud van de regelingen en kan samen met u de link leggen naar de (lange termijn) strategie van uw bedrijf. U houdt de regie, wij zijn er voor u! Neem contact op met uw accountmanager of kijk op de contactpagina voor een kantoor bij u in de buurt. U kunt tevens gebruik maken van onderstaand adviesformulier.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Fosfaatreductieplan strategie in 2017 whitepaper - 20 april 2017.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht