Fosfaatrechten voor de melkveehouderij zijn een feit

Op 2 juli jl. heeft staatssecretaris Dijksma een brief geschreven aan de Tweede Kamer, waarin zij aankondigt verdere productiebegrenzende maatregelen voor de melkveehouderij in te willen voeren. Dit is nodig, omdat het fosfaatplafond van de melkveehouderij inmiddels overschreden is.

Eindelijk duidelijkheid: fosfaatrechten

De maatregelen bestaan uit het invoeren van fosfaatrechten. Per bedrijf worden fosfaatrechten toegekend op basis van het gemiddelde aantal melkkoeien en stuks jongvee in het peiljaar 2014, vermenigvuldigd met de forfaitaire fosfaatproductie per dier. Mogelijk wordt (deels) ook rekening gehouden met wijzigingen in aantal stuks vee tussen eind 2014 en 2 juli 2015. Op welke wijze dit exact zal gebeuren is echter nog onduidelijk. Een bedrijf mag per jaar niet meer fosfaat produceren dan het aan fosfaatrechten toegekend heeft gekregen. Wel worden de rechten verhandelbaar. Dit geldt echter alleen binnen de melkveehouderijsector. Uitwisseling met varkensrechten is dus niet mogelijk.

Dijksma heeft aangegeven dat, middels de KringloopWijzer, aangetoond kan worden dat de fosfaatproductie per dier lager is dan de forfaitaire normen. Hierdoor kunnen, met dezelfde fosfaatrechten, meer dieren gehouden worden.

Mogelijk komen er nog één of meerdere knelgevallenregelingen voor ondernemers die onevenredig benadeeld worden door het peiljaar. Onze verwachting is dat deze regelingen niet ruim zullen worden, omdat fosfaatrechten die extra toegekend worden ten koste zullen gaan (afgeroomd worden) van andere bedrijven. De totale fosfaatproductie moet immers onder het plafond blijven.

Invoering van fosfaatrechten leidt tot een nieuwe productiebeperkende maatregel, naast de Melkveewet (mestverwerkingsplicht), de AMvB Grondgebonden groei en de PAS-wetgeving. Dit betekent dat de groeimogelijkheden voor u als melkveehouder via verschillende wegen begrensd worden, ook nu de melkquotering afgeschaft is. Dit zorgt voor veel frustratie binnen de sector, met name voor bedrijven die hun strategie bepaald hebben op groeien in omvang.

Kansen

Gelukkig biedt het nieuwe beleid ook kansen. Door het verbeteren van uw fosfaatefficiëntie (aangetoond met de KringloopWijzer) kunt u ruimte creëren om uw veestapel en/of melkproductie te laten groeien, zonder dat u fosfaatrechten hoeft aan te kopen. Een efficiënte fosfaatkringloop op uw bedrijf wordt dus van essentieel belang!

Vragen?

Hebt u vragen over de invoering van fosfaatrechten en/of wilt u weten hoe u hierop in kunt spelen? Neem dan contact op met uw adviseur of kijk op de contactpagina voor een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht