Fosfaatrechten… en nu?

Fosfaatrechten

Inmiddels ligt er een wetsvoorstel voor de invoer van fosfaatrechten per 1 januari 2017. Hoewel er nog diverse punten op uitwerking wachten, is de hoofdlijn van het stelsel van fosfaatrechten inmiddels duidelijk. Welke keuzes maakt u?

Hebt u onze berichtgeving rond het wetsvoorstel gemist? Kijk dan in ons dossier fosfaatrechten.

Het komt er, kort gezegd, op neer dat uw veestapel in 2017 niet groter mag zijn dan op 2 juli 2015. In 2018 moet uw veestapel zelfs nog verder krimpen omdat dan de generieke korting van toepassing wordt. Wellicht kunt u vanaf 2018 wel fosfaatruimte terugverdienen door een efficiënte fosfaatbenutting op uw bedrijf. Dat is echter nog niet zeker.

Strategie van uw bedrijf

Na afschaffing van het melkquotum hebben veel melkveehouders ingezet op groei. Stallen zijn uitgebreid, het areaal grond is toegenomen en er is ruimschoots jongvee aangehouden om (geleidelijke) groei van de melkveestapel mogelijk te maken.

Een groot deel van deze groei is echter gepland om na 2 juli 2015 plaats te gaan vinden. Inmiddels is echter duidelijk dat het fosfaatrechtenstelsel ingevoerd gaat worden en dat dit een wezenlijke beperking kan vormen voor uw groeistrategie. Voor de groeiers onder u is dat dan ook een lelijke streep door de rekening.

Reden voor paniek?

De grotere stal staat er immers al, uw financieringsniveau is afgestemd op een grotere veestapel en in een aantal gevallen hebt u zelfs al geïnvesteerd in uitbreiding van uw grondareaal. Toch hoeft dat niet altijd reden tot paniek te zijn. Wel zult u wellicht uw strategie moeten bijstellen.

Het is in ieder geval belangrijk om tijdig diverse toekomstscenario’s door te rekenen en zo te bepalen wat de beste strategie voor uw bedrijf is. Op welke manieren kunt u uw melkproductie toch laten toenemen binnen uw fosfaatquotum (meer kilogram melk per kilogram fosfaat)? Is het verstandig om fosfaatrechten bij te kopen? Of is minder groeien dan u oorspronkelijk van plan was, misschien wel de beste keuze in uw geval?

Goed voorbereid het nieuwe melkveetijdperk in!

Door tijdig na te denken over de beste toekomststrategie voor uw bedrijf, rekening houdend met de invoering van fosfaatrechten, gaat u goed voorbereid het nieuwe melkveetijdperk in! Uiteraard kan uw adviseur van acconavm u ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes. Neem contact op met uw adviseur of kijk op de contactpagina voor een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht