Duurzaam ondernemen fiscaal aantrekkelijk

Gerard_Witteveen Duurzaam

Asbest eraf, zonnepanelen erop

In het bedrijfsleven begint duurzaam ondernemen steeds breder te leven. Ook in de agrosector. Dat heeft te maken met het groeiende bewustzijn rond energiegebruik en CO2-uitstoot. Maar ook met de gunstige fiscale stimuleringsregelingen die agrariërs aanzetten tot investeringen in zonnepanelen. Een combinatie met verwijdering van asbest maakt die investeringen nog aantrekkelijker.

Op een investering in zonnepanelen is, naast de reguliere kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA, 28%), ook de energie-investeringsaftrek (EIA) van toepassing. U mag 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, naast de reguliere afschrijving. De EIA is sinds 1 januari van dit jaar overigens wel flink versoberd. Waar in 2014 nog het totale investeringsbedrag werd meegenomen in de energie-investeringsaftrek, komt u nu alleen in aanmerking als u zonnepanelen legt met een gezamenlijk piekvermogen van ten minste 25 kW. Dat betekent dat kleinverbruikers eigenlijk geen gebruik meer kunnen maken van de regeling.

Asbestsanering

Plaatst u zonnepanelen in combinatie met asbestsanering dan kunt u optimaal gebruik maken van de fiscale regelingen. Op asbestverwijdering van daken van stallen, loodsen of schuren kunt u naast de KIA ook de milieu-investeringsaftrek (MIA, 36%) en variabele afschrijving (Vamil, 75%) claimen. Dat betekent dat u, naast de reguliere afschrijving, 36% van de investeringskosten mag aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast mag u variabel afschrijven. Als u zonnepanelen aanschaft en monteert op een locatie waar tegelijkertijd (!) asbesthoudende daken worden vervangen, is ook op het investeringsbedrag van de zonnepanelen Vamil van toepassing.

Meer zonnepanelen

Dirk-Yde Sjaarda wordt als agro-adviseur bij acconavm door veel agrarisch ondernemers nauw betrokken bij het doorrekenen van de voordelen: “Ik zie een sterke toename van het aantal boeren dat interesse heeft in het investeren in zonnepanelen. Ze maken daarbij gebruik van de EIA. Als de resultaten goed zijn en de fiscale druk dus hoog, kan het interessant zijn om te investeren in zonnepanelen.

Minder animo zie ik nog voor de combinatie met asbestsanering. Daarvoor is naast de fiscale regelingen EIA, MIA en Vamil ook een provinciale subsidieregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ beschikbaar, en die subsidiepot zit nog behoorlijk vol. Deze regeling bestaat voor agrarische ondernemers die asbestsanering willen toepassen in combinatie met terugplaatsing van zonnepanelen.”

Financieel voordeel

Melkveehouder Gerard Witteveen uit het Friese Rien vertelt hoe hij optimaal gebruik heeft kunnen maken van de verschillende fiscale stimuleringsregelingen: “Het dak op onze oude jongveestal was aan vervanging toe. Het asbest hebben we gesaneerd. Op de bestaande, nieuwe stal ernaast hebben we zonnepanelen geplaatst. Dat hadden we overigens ook gedaan als er geen regelingen waren geweest. We willen met dit bedrijf volledig energieneutraal worden. In circa zeven jaar verdienen we de investeringen in de zonnepanelen terug en hebben we geen stroomkosten meer. Die bedrijfseconomische overwegingen zijn voor ons het belangrijkst. Dat we dan ook nog eens duurzaam ondernemen is mooi meegenomen. De 180 panelen op ons dak doen waar ze voor bedoeld zijn en dekken praktisch het eigen privé en zakelijke gebruik.”

Rekentool

Met de rekentool ‘Van asbest naar zonnepanelen’ berekent u in hoeveel jaar u uw investering terugverdient, het fiscaal voordeel in het jaar van investeren en in de jaren daarna. Voor meer informatie hierover vraagt u uw accountmanager of u stuurt een mail naar agro@acconavm.nl.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.



<< terug naar overzicht