Droogteschade in 2018: we maken de balans op

Droogteschade in 2018: we maken de balans op

droogteschade

We hebben een droge zomer én herfst achter de rug. Waar vorig jaar in de herfst een overvloed aan regenwater viel, zaten we dit jaar met een tekort. Pas eind oktober heeft de herfst zich echt laten zien. Welke financiële impact heeft dit op agro-ondernemers? En wat betekent dit voor hun liquiditeit?

Uitzonderlijk droog

De extreme droogteperiode startte dit jaar al in juni en liep door tot augustus. De kustgebieden kregen gelukkig nog wat neerslag in augustus, maar over het algemeen was het landelijk gezien uitzonderlijk droog.

Om een vergelijking te geven: gemiddeld valt er tussen juni en augustus in totaal 215 millimeter neerslag. In 2018 was dat maar 85 millimeter.

Verschil met 1976

We vergelijken de droogte van 2018 regelmatig met de droogte in 1976. Wat zijn de verschillen? In 1976 was de volledige maand augustus erg droog. Agrariërs in heel Nederland mochten hun land toen beregenen. Hiermee konden boeren in de aardappelteelt de ontwikkeling van knolzetting stimuleren, wat uiteindelijk meer kilo’s opleverde.

Dit jaar was het anders: agrariërs kregen te maken met een (gedeeltelijk) beregeningsverbod. Het grootste verschil met de droogte in 1976 is de contractteelt. In die tijd hadden de meeste telers geen contracten, waardoor ze optimaal profiteerden van de gestegen marktprijzen. Tegenwoordig hebben veel agrariërs langdurige teelcontracten afgesloten. Dit betekent: een vaste prijs, ook al gaat de consument meer betalen door tegenvallende oogst.

Hittestress

Dit jaar is duidelijk gebleken dat beregenen loont. In het zuiden van Nederland was een verbod, terwijl agrariërs in het noorden mochten beregenen. Het gevolg: grote verschillen in kilogrammen opbrengsten. Ondernemers in het zuiden moesten noodgedwongen hun uienpercelen onderploegen. Terwijl sommige boeren in het noorden toch nog 60 ton per hectare opbrengst kregen.

En akkerbouwers die hun land mochten beregenen, maakten aanzienlijk meer kosten dan ondernemers met een beregeningsverbod. Tussen de 2.000 en 16.000 euro méér dan in 2017. Denk aan de kosten extra dieselolie of het inschakelen van een loonwerker. In combinatie met een hoge dieselprijs vielen de kosten nóg hoger uit.

Ook zijn er akkerbouwers die op het laatste moment nog een regeninstallatie aanschaften. Het is duidelijk: de droogte heeft een grote financiële impact. En dat niet alleen. Veel boeren spraken over serieuze ‘hittestress’, met slapeloze nachten tot gevolg.

Onderaan de streep

Uiteindelijk is de opbrengst in kilogrammen voor elk gewas bijzonder laag. Voor ondernemers die toch nog enkele tonnen van het land haalden, geeft de hogere marktprijs voor tarwe en uien een positiever bedrijfsresultaat.

Toch zal de hogere marktprijs voor aardappeltelers niet voldoende compenseren.

Dat geldt nog sterker voor contracttelers. Zij zijn gebonden aan een vaste opbrengst per kilo. De prognose is dat de bedrijfsresultaten zeer verschillend zijn tussen de verschillende regio’s.

Wat betekent dit voor de liquiditeit?

Als we naar liquiditeit kijken, zien we bij veel agro-ondernemers een flinke ‘dip’. Zeker vergeleken met voorgaande jaren. Ook ontstaan er de laatste maanden steeds meer liquiditeitstekorten. En de omzetvooruitzichten vallen voor veel bedrijven ook tegen.

Sommige handelshuizen proberen ‘lucht te krijgen’ door hun voorschotten te verhogen. Het is een tijdelijke oplossing. U haalt hiermee namelijk een deel van de omzet voor het voorjaar van 2019 naar voren.

Voorkomen is beter…

Voor veel agrarische ondernemers neemt de druk op de rekening-courant alleen maar toe. Het is daarom raadzaam om hierop tijdig te anticiperen. Laat bijvoorbeeld een liquiditeitsprognose uitvoeren. Waarna u samen met uw adviseur (mogelijke) knelpunten kunt ontdekken. Zo kunt u in het vervolg nóg sneller maatregelen treffen.

Heeft u ondanks de droogte toch nog mooie resultaten geboekt? Dan krijgt u wellicht te maken met hogere belastingen dan verwacht. In dat geval loont het om een winstprognose te maken, zodat u weet waar u aan toe bent.

Advies en tips

Wilt u advies en tips over droogteschade én de financiële impact op uw onderneming? Neem contact op met uw adviseur of vul hieronder het contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht