Derogatie in 2018 en 2019

Derogatie in 2018 en 2019

Het is eindelijk zover. De Europese Commissie heeft Nederland definitief toestemming verleend voor derogatie voor 2018 en 2019. Sinds 6 juni 2018 is het mogelijk voor uw landbouwbedrijf een derogatievergunning aan te vragen.

Nadat het Nitraatcomité een positief advies heeft gegeven voor een nieuwe termijn derogatie voor Nederland had minister Schouten aangegeven dat de definitieve derogatiebeschikking in mei werd vastgesteld.

De derogatie wordt nu verleend voor twee jaar in plaats van voor vier jaar.

Een derogatievergunning?

Ja, waar u zich voorheen kon aanmelden voor derogatie, dient u nu een derogatievergunning aan te vragen. Deze vergunning vraagt u ieder jaar opnieuw aan. Voor derogatie in 2018 kunt u deze vergunning aanvragen tot en met 4 juli 2018. Tegelijkertijd is 4 juli 2018 ook de uiterlijke datum voor het opstellen van het bemestingsplan voor 2018 en het doorgeven van aanvullende gegevens 2017.

Er zijn wel een aantal gewijzigde voorwaarden in ten opzichte van de vorige derogatie. Onderstaand de belangrijkste voorwaarden voor u op een rijtje:

  • Graslandvernietiging ten behoeve van graslandvernieuwing is op zand- en lössgrond tot en met 31 augustus (was 31 mei) toegestaan. Wel wordt de stikstofgebruiksnorm bij vernietiging na 31 mei gekort met 50 kg per ha;
  • De stikstofgebruiksnorm van maïs op zand- en lössgrond wordt met 65 kg verlaagd als voorafgaand aan de teelt van maïs grasland wordt vernietigd;
  • Een derogatiebedrijf moet uiterlijk 31 maart van het opvolgende jaar de mineralenadministratie van het afgesloten jaar aanleveren. De invulling hiervan is nog niet precies bekend;
  • Bedrijven die zich niet aan de voorwaarden voor derogatie houden kunnen daardoor ook in opvolgende jaren uitgesloten worden voor derogatie.
  • In 2018 zijn grondmonsters 5 jaar geldig in plaats van de gebruikelijke 4 jaar. Grondmonsters die op of na 1 februari 2013 zijn gestoken, zijn in 2018 nog geldig.

Derogatie

In principe mag u op uw landbouwgrond per hectare, per jaar 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest gebruiken. Met een derogatievergunning mag u afwijken van deze vastgestelde norm en de hoeveelheid verhogen naar 230 of 250 kilogram stikstof per hectare per jaar.

Vragen

Hebt u vragen over derogatie, de voorwaarden of wenst u hulp bij de vergunningsaanvraag derogatie? Wij helpen u graag. Neem contact op met uw acconavm adviseur of maak gebruik van onderstaand adviesformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht