De meerwaarde van een agrarische omgeving – Van Asseldonk

meerwaarde agrarische omgeving

Koeien en kinderen kunnen het prima met elkaar vinden, merken Paul en Lizet van Asseldonk. Naast hun melkveebedrijf startten zij in 2014 met agrarische kinderopvang. Op maar een paar minuten rijden van woonwijk De Groote Wielen, de dorpen Empel, Rosmalen, Kruisstraat en Maren Kessel en de stad Den Bosch blijkt dat een gouden greep. Een agrarische omgeving bewijst zijn meerwaarde.

Paul en Lizet van Asseldonk runnen onder de rook van Den Bosch een intensief melkveebedrijf, met 185 melkkoeien op ongeveer 60 hectare land. Mede tegen de achtergrond van de afschaffing van het melkquotum bouwde de Van Asseldonks al in 2008 een nieuwe stal met drie melkrobots. Met de gestage groei van de bestaande veestapel van circa 150 koeien naar 185 nu is toegewerkt naar de nieuwe situatie per 1 april 2015. Paul van Asseldonk: “Met de melkprijs die onder druk staat, is de rekening courant wel wat dun geworden. Maar als je de vakbladen leest en het nieuws moet geloven, beginnen er toch weer wat positieve geluiden te komen. Het beweegt de goede kant op. Ik zie de prijsontwikkeling overigens helemaal los van de afschaffing van het melkquotum, hoor. De paar procent méér die Europa nu produceert, drukt echt niet de wereldprijzen. Die lage prijs is vooral een gevolg van de wereldwijde economische crisis, de devaluatie van de Chinese munt én de Russische boycot.”

Bedrijfsvoering

“We zitten met het oog op de groei vrij ruim in het jongvee. De stallen zijn groot genoeg voor 200 melkkoeien en die willen we volzetten met eigen dieren. Omdat er nog steeds veel onzekerheid is over wat er allemaal gaat gebeuren, heb ik het jongvee allemaal aangehouden. Het pakt nu uit, zoals wij dat gehoopt hadden. Met een strak oog op de kostenkant van het bedrijf zijn we de bedrijfsvoering wat anders gaan inrichten. Door anders te voeren, zien we nu dat de koeien meer melk produceren. In 2014 hadden we daarvoor quotum moeten bijkopen. Met acconavm hebben we op het gebied van de bedrijfsvoering en van wet- en regelgeving gelukkig een goede adviseur.”

Combinatie

In een eerder stadium al bogen Paul van Asseldonk en zijn vrouw Lizet zich over een ander aspect van het business model van hun bedrijf. Lizet liep tegen de grenzen aan van haar parttime baan als studie- en beroepskeuzeadviseur en begon zich in 2010 al te oriënteren op andere mogelijkheden. “Bij toeval kwam ik terecht op de site van Agrarische Kinderopvang en dat sprak mij meteen aan. We zijn een ‘rondje Nederland’ gaan doen om ideeën op te doen en goed te luisteren naar de ondernemers die de stap al gezet hebben.

We werden er alleen maar enthousiaster van. Ik ben de opleiding tot pedagogisch medewerker en allerlei aanvullende cursussen gaan volgen. We hebben een bestemmingsplanwijziging en de nodige vergunningen aangevraagd. En in 2014 was het dan eindelijk zover. In augustus 2014 begonnen we met een eerste groep.

Binnenkort starten we met een tweede. Wat fantastisch werkt, is de combinatie met het agrarische bedrijf. De omgeving is rustig en prikkelarm. De kinderen komen in aanraking met de dieren. Ouders die hun kinderen komen brengen of halen, zeggen het ook: ‘Alles valt van je af, als je hier komt’. De agrarische omgeving bewijst zijn meerwaarde!”

Boven verwachting

“Paul en Lizet hebben een prachtige combinatie gevonden, melkveehouderij en kinderopvang,” vindt acconavm Accountmanager Harm de Kleynen. “Je zou beide bedrijfstakken niet direct met elkaar in verband brengen, maar het wérkt. In de uitvoering zijn het natuurlijk gescheiden bedrijven, maar ze maken wel gebruik van elkaars kracht. Wij mogen aan het succes van beide bedrijven een bijdrage leveren. En daar zijn we trots op. Voor het melkveebedrijf doen we de jaarrekeningen en de aangiften, maar veel belangrijker is onze adviesrol, met onder meer TOPkoers als instrument.”

Paul van Asseldonk stapte over naar acconavm rond de bouw van de nieuwe stallen in 2008: “Specifieke expertise op agrarisch gebied helpt echt. In nauw overleg met de adviseur hebben we bijvoorbeeld indertijd besloten een MDV stal te bouwen. Die MDV certificering bewijst nu zijn hoge toegevoegde waarde.”

Ook bij de opzet van kinderopvang ‘Het Vrolijke Koetje’ van Lizet van Asseldonk was acconavm nauw betrokken. Harm de Kleynen: “Ook hier verzorgen we de reguliere accountancy werkzaamheden. In aanloop naar de start hebben we onder meer liquiditeitsbegrotingen opgesteld en meegedacht over de financiële planning, de bedrijfsprocessen en de financieel-administratieve organisatie. Mooi om te zien dat het zich nu zelfs wat boven verwachting ontwikkelt!”

www.kinderopvanghetvrolijkekoetje.nl

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht