Cyclische schommelingen en liquiditeitsruimte

Liquiditeitsruimte

Als ondernemer in de intensieve sector bent u bekend met cyclische schommelingen. Periodes van een aantal jaar waarin geld verdiend wordt, worden afgewisseld met vergelijkbare periodes waarin juist een gat wordt geslagen in de liquiditeitsruimte.

Boekjaar 2015 was bijvoorbeeld een beneden gemiddeld jaar voor de zeugenhouderij. In 2016 lag de gemiddelde voerwinst ongeveer 40% boven het langjarig gemiddelde van € 500 per zeug en ook van 2017 is de verwachting dat de prijzen bovengemiddeld uit zullen gaan komen.

Financiële ruimte

De huidige jaren van goede verdiensten zijn nodig om het spreekwoordelijk geslagen gat van 2015 te dichten, maar óók om te reserveren voor het volgende prijsdal. Banken geven vandaag de dag aan dat zij ervan uitgaan dat varkenshouders in goede tijden ruimte reserveren om de slechte tijden door te komen, zodat ze geen uitstel van aflossing meer nodig hebben.

Aan het einde van een goede periode, voordat de cyclus in het dal terecht komt, dient er een financiële ruimte te zijn van € 250 per gemiddeld aanwezige zeug en € 30 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Als voorbeeld: voor een bedrijf van 400 zeugen gesloten zou dit circa € 220.000 bedragen.

Buffer voor slechtere tijden

Het vergroten van liquiditeitsruimte in goede tijden vergt wel wat discipline van u als ondernemer. Het vraagt echter ook medewerking van banken. Het is in deze ‘goede’ tijd immers verleidelijk om investeringen te financieren vanuit de ruimte op de rekening-courant. Echter, rekening houdend met het voorgaande, zou deze ruimte niet aangewend moeten worden voor investeringen. De financieringsaanvraag voor de investering dient bij de bank neergelegd te worden, zodat deze gefinancierd wordt als lang vreemd vermogen. De ruimte op de rekening-courant (kort vreemd vermogen) resteert in dit geval en kan als buffer gebruikt worden in slechtere tijden. Dan hoeft u niet direct bij de bank aan te kloppen voor uitstel van aflossing.

Wees voorbereid

Om goed voorbereid te zijn op de cyclische schommelingen, hebt u inzicht nodig in de geldstromen op uw bedrijf. Indien gewenst kan uw acconavm adviseur een liquiditeitsbegroting opstellen. U krijgt inzicht in de kans op betalingsproblemen in het komende jaar én ziet direct of er (on)voldoende vermogen aanwezig is voor de uitvoering van geplande investeringen. Neem contact op met uw adviseur of maak gebruik van onderstaand adviesformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht