Crowdfunding en btw

Crowdfunding en btw

Crowdfunding

Een nieuwe vorm van financieren is crowdfunding. Bij verschillende mensen wordt geld ‘opgehaald’ om te investeren in uw project of onderneming. Er zijn verschillende manieren om de funders te belonen met ieder eigen fiscale consequenties. Wanneer is crowdfunding btw-belast?

Er zijn verschillende vormen van crowdfunding, bijvoorbeeld een lening, aandelen, niet-financiële tegenprestaties of een donatie. Crowdfunding is een vorm van financiering maar is niet per definitie vrijgesteld van btw. Voor de vraag of crowdfunding btw-belast is, moet beoordeeld worden of tegenover de prestatie (de crowdfunding) een tegenprestatie staat. Indien tegenover de ontvangen fondsen goederen of diensten gratis of tegen een lage prijs worden ontvangen, kan dit duiden op een tegenprestatie. De visie van het Europese btw-comité is dat wanneer in ruil voor fondsen goederen of diensten worden beloofd, sprake is van een btw-belaste prestatie.

Wilt u crowdfunding gaan inzetten?

Bent u van plan fondsen te werven middels crowdfunding? Bedenk dan of er een tegenprestatie tegenover staat. Is dat het geval dan moet er btw worden afgedragen over de waarde van de tegenprestaties. Staat er geen tegenprestatie tegenover, dan kan de stelling ingenomen worden dat sprake is van een donatie. Het niet afdragen van btw kan leiden tot naheffing inclusief het opleggen van een boete door de Belastingdienst.

Onduidelijk?

In sommige gevallen is het onduidelijk of iets als een tegenprestatie kan worden beschouwd. Is het ‘bedanken’ van een funder met bijvoorbeeld een paraplu een tegenprestatie (levering product) of is het een relatiegeschenk? Betaalt u btw of inkomstenbelasting? Raadpleeg uw adviseur van acconavm of neem contact op met de btw-adviseurs van acconavm. Zij zijn bereikbaar via het telefoonnummer 0117-456745 of per mail: btwadvies@acconavm.nl. U kunt uw vraag tevens stellen via onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht