Check uw KVK-inschrijving en voorkom teleurstellingen

check kvk-inschrijving

In het Handelsregister van de KVK staat uw bedrijf ingeschreven onder een of meerdere SBI-codes. Met die codes geeft u aan wat de hoofd- en eventuele nevenactiviteiten zijn van uw bedrijf. En op basis van dié codes worden ook subsidies en regelingen toegekend. Het is dus verstandig om deze regelmatig te checken.

Wanneer SBI-code aanpassen?

Hebt u de bedrijfsactiviteiten van uw bedrijf uitgebreid in een andere (sub)sector? Of is uw nevenactiviteit inmiddels de hoofdmoot van uw bedrijf geworden? In die gevallen is het verstandig om na te gaan of uw SBI-code(s) overeenkomen met uw daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten.

Bijvoorbeeld als u een bed and breakfast bent begonnen naast uw melkveebedrijf. Of als u melkveehouder bent, maar u sinds enkele tijd alleen nog maar richt op slachtrundvee. U moet namelijk onderscheid maken tussen uw hoofdactiviteit en subactiviteiten. Voor elke activiteit is een aparte SBI-code.

Voorkom teleurstellingen

Nu hebt u in uw dagelijks werk weinig van doen met uw SBI-code. Maar stel dat u een subsidie of (corona)regeling wil aanvragen of de Gecombineerde Opgave wil doen, dan wordt het relevant. Staat uw SBI-code niet op de lijst met bedrijfstypen die in aanmerking komen voor een regeling, dan loopt u dit mis.

Houd er echter ook rekening mee dat een wijziging van SBI-codes gevolgen kan hebben voor onder andere uw betalingsrechten en dierrechten. Dit is bijvoorbeeld het geval als u akkerbouwer bent en u uw recreatieactiviteit als hoofdactiviteit aanmerkt. Dan vervallen uw betalingsrechten. Raadpleeg uw adviseur voorafgaand aan de wijziging.

Voorbeeld: fritesaardappelteler

Een voorbeeld. Laatst hielp ik een ondernemer die de Tegemoetkoming fritesaardappeltelers wilde aanvragen. De RVO meldde dat ondernemers met de volgende hoofdcode in aanmerking kwamen: ‘0111 – Teelt van granen, peulvruchten en oliehoudende zaden’.

De ondernemer had alleen subcode 01134 ‘Teelt van aardappels en overige wortel- en knolgewassen’. Hij vreesde ervoor dat hij achter het net zou vissen. Gelukkig liet de RVO weten dat de ondernemer met deze subcode ook recht heeft op een aanvraag.

Let op bij de Gecombineerde Opgave

De aardappelteler heeft dus geluk gehad, maar het komt ook weleens voor dat het nadelig uitpakt. Zo heb ik weleens meegemaakt dat een ondernemer geen Gecombineerde Opgave kon doen, omdat hij op het moment van de aanvraag niet over de juiste SBI-code beschikte. Wijzigen is dan te laat.

Tips bij de SBI-check

Daarom druk ik u op het hart: doe regelmatig een SBI-check. Kijk in het Handelsregister van de KVK of de bestaande SBI-codes overeenkomen met uw huidige bedrijfsactiviteiten. Maak onderscheid tussen hoofd- en subactiviteiten en vermeld élke subactiviteit.

Meer weten?

Hebt u hierbij hulp nodig? Een acconavm adviseur ondersteunt u graag. Neem contact op met uw adviseur of een kantoor bij in de buurt.

 

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Peter_Klompe
Peter Klompe (Agrarisch Adviseur)
Peter is een betrokken agrarisch adviseur met zijn roots in de akkerbouwsector. Tevens heeft hij door ruime ervaring en opleiding veel fiscale kennis. Deze combinatie, samen met de nodige creativiteit, maakt dat hij een sparringpartner is voor zowel bedrijfseconomische als fiscale vraagstukken op menig akkerbouw- en melkveebedrijf. Peter levert maatwerk door samen met u na te gaan wat voor u en uw onderneming de best passende oplossing is.
  • p.klompe@acconavm.nl
  • Manager Accountancy
  • +31884468941


<< terug naar overzicht