De bv als houder van het familiebezit

Bv met stichting administratiekantoor (STAK)

Eén ding hebben veel moderne boeren en oude grondadel gemeen: de wens om de gronden in het familiebezit te houden. Het afstand doen van een specifiek perceel grond stuit menig agrariër tegen de borst en inkrimpen in areaal is vaak al helemaal niet bespreekbaar. Veel agrarische ondernemers weten precies wanneer de grond door wie is gekocht.

Omdat ouders weten dat niet alle kinderen dezelfde ideeën hebben over het bezit van de gronden en dit soms liever omzetten in andere bezittingen, zoekt men naar oplossingen om de grond langdurig in de familie te houden.

Stichting

Een mooie oplossing hiervoor is de stichting. De stichting kan op twee manieren worden ingezet. Allereerst kunt u kiezen voor de klassieke stichting waarbij het bezit wordt ingebracht in een stichting en eerst ouders en later de kinderen via het bestuur zeggenschap uitoefenen. Op zich een mooie oplossing, maar de band met de familie kan snel verwateren en vaak komen de opbrengsten van de onroerende zaken ook niet meer bij de familie terecht en blijven ze definitief in de stichting. Het bezit blijft dus wel bijeen, maar dat was ook gebeurd als de boerderij aan een collega of aan Natuurmonumenten was verkocht. Meer passend bij het doel van de familie is om gebruik te maken van een bv met een zogenaamde stichting administratiekantoor.

Bv met stichting administratiekantoor

De bescherming van de onroerende zaken gebeurt in verschillende fases. Eerst wordt de onderneming geruisloos ingebracht in de bv. Hierbij krijgen de ouders de aandelen in de nieuw opgerichte bv. Vervolgens wordt door de ouders een stichting administratiekantoor (STAK) opgericht.

Whitepaper: De bv als houder van het familiebezit

In de whitepaper: De bv als houder van het familiebezit lichten we de werking van de bv met een stichting administratiekantoor toe. We gaan in op de flexibiliteit, fiscale aspecten en aansprakelijkheid. Verder wordt de toepasbaarheid van de STAK bij bedrijfsoverdracht toegelicht. Een en ander wordt verduidelijkt door middel van rekenvoorbeelden. Vraag de whitepaper nu kosteloos aan via onderstaande button.

De juiste bedrijfsvorm?

Wilt u meer halen uit uw onderneming en/of uw huidige bedrijfsvorm eens kritisch bekijken? Neem dan contact op met een adviseur van acconavm. Kijk voor een kantoor bij u in de buurt op de contactpagina of stel uw vraag via onderstaand adviesformulier. Wij helpen u graag.

In deze reeks zijn al whitepapers verschenen over diverse ondernemingsvormen. U vindt ze op onze website in het kennisdossier Bedrijfsvormen in de agrosector.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
De bv als houder van familiebezit whitepaper - juni 2016.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht