Btw-verhoging en de paardensector: hoe u én uw klant in 2018 nog kunnen profiteren

btw verhoging en de paardensector

Het lage btw-tarief gaat in januari 2019 van 6% naar 9%. Ook voor ondernemers in de paardensector – die veelal consumenten als eindklant hebben – zal deze verhoging merkbaar zijn. Waar moet u zich op voorbereiden en hoe kunt u in 2018 nog last minute slim profiteren van het lage tarief?

Vooral manegebedrijven, opfokbedrijven, handelaars in fokmerries en dekhengsten en pensionhouders krijgen met het nieuwe tarief te maken. Het is belangrijk om uw administratie op orde te maken en de huidige tarieven tegen het licht te houden. De volgende stappen kunt u nu al voorbereiden.

Maak uw administratie op orde

De btw-verhoging betekent veranderingen in de administratie. Het lage tarief van 9% moet doorgevoerd worden, maar houd ook rekening met de facturatie rond de jaarovergang en de btw-aangifte. Uit de boekhouding moet daarnaast blijken wat er dit jaar nog tegen het lage tarief verkocht is en hoeveel btw-afdracht dat heeft opgeleverd.

Denk na over tariefverhoging

Is er ruimte om zelf de kosten te dragen, of gaat de verhoging van het btw-tarief in uw onderneming noodgedwongen gepaard met een algemene tariefverhoging? Daarbij is het goed om – met oog op inflatie – ook te bedenken welke tariefverhoging wenselijk zou zijn. Communiceer dit tijdig en duidelijk naar uw klanten. Bij de consument is er logischerwijs sprake van opstandigheid, omdat het er in eerste instantie op lijkt dat dat zij door de btw-verhoging meer moeten betalen. Echter zal het hun per saldo weinig schelen. De inkomstenbelasting wordt namelijk tegelijk met de btw-verhoging verlaagd, wat het verschil onder de streep compenseert. Dat is voor de consument nog niet tastbaar, maar de volgende tip kan zeker helpen om huidige klanten ook in 2019 aan u te binden.

Tip: zo kunt u samen met uw klant nog profiteren in 2018

De Belastingdienst zal volgend jaar niet naheffen op in 2018 betaalde diensten, die pas in 2019 plaatsvinden. Dit geeft de mogelijkheid om hier dit jaar nog van te profiteren. Bied uw klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor 2019 al vooruit te betalen. In de vorm van een eindejaaractie of het aanbieden van een strippenkaart voor diensten in 2019. Als zij voor 31 december 2018 betalen, kan dat nog tegen het tarief van 6%. De klant profiteert én u heeft alvast een financieringsvoordeel.

Btw-verhoging onderdeel van breed Europees plan

Maar waarom verhoogt Nederland dan het lage btw-tarief? De verhoging is onderdeel van een groter Europees plan, om uiteindelijk één btw-tarief in heel Europa te kunnen hanteren. Dit levert uiteindelijk handelsvoordelen op, zoals dat ondernemers zich dan niet meer met een btw-nummer in alle lidstaten hoeven te registreren. Om dit te kunnen bereiken worden nu de stap voor stap de eerste maatregelen getroffen.

Meer informatie of advies over de btw-tarieven en bijkomende administratieve zaken? Neem gerust contact op!

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht