http://Paardenhouderij%20Agro%20Accon%20avm

Btw-tarieven: nog steeds hét issue in de paardenhouderij

Btw-tarieven: nog steeds hét issue in de paardenhouderij

btw-tarieven paardenhouderij

Als paardenhouder biedt u ongetwijfeld diverse diensten aan. Hiervoor gelden verschillende btw-tarieven. Soms is het onduidelijk welke btw-tarieven voor u van toepassing zijn. Ziet u door de bomen het bos even niet meer? Dan maken wij u graag wegwijs.

Onderwerp van gesprek

Het blijft hét onderwerp van gesprek, de toepassing van verschillende btw-tarieven onder paardenhouders. Als ondernemer weet u lang niet altijd welk btw-tarief wanneer van toepassing is. Hierdoor loopt u het risico dat u de btw-regels en btw-tarieven niet juist toepast. Dit kan een hoop geld kosten.

Opfok en africhting

Voor een aantal diensten binnen de paardenhouderij geldt het btw-tarief van 9 procent. De zuivere opfok en africhting van jonge paarden bijvoorbeeld. Hierbij geldt dat de africhtingsfase niet langer duurt dan zes maanden en dat deze eindigt na de aanvraag van een startpas. Aan het einde van het vijfde levensjaar van het paard eindigt de africhtingsfase in ieder geval. De specialisten van acconavm vertellen u graag in welke gevallen sprake is van zuivere opfok of africhting belast met 9 procent btw.
Het trainen van een paard op wedstrijdniveau valt niet onder het verlaagde btw-tarief en is belast met 21 procent btw.

Btw-tarieven in de paardenhandel

Sinds de afschaffing van de landbouwregeling op 1 januari 2018 moeten paardenhandelaren over alle verrichte leveringen en diensten btw in rekening brengen.
Verkoopt u een fokmerrie of dekhengst die uitsluitend bedoeld is voor de fokkerij? Dan geldt het verlaagde btw-tarief van 9 procent. Hetzelfde btw-tarief geldt voor paarden die bestemd zijn voor de slacht en voor de landbouw.

Naast het gebruik in de fokkerij zijn fokmerries en dekhengsten vaak ook in de sport actief. Als dit het geval is mag de prijs voor het paard worden gesplitst, tegen verschillende btw-tarieven. Zo mag u bij een dekhengst 75 procent van de koopprijs met 9 procent btw toepassen en 25 procent van de koopprijs met 21 procent btw. Bij een fokmerrie geldt een verdeling van 50 procent. Dus 50 procent van de koopprijs is belast met een btw-tarief van 9 procent en 50 procent met een btw-tarief van 21 procent.

Pensionstalling

Voor de pensionstalling gelden verschillende btw-tarieven. Voor de uitsplitsing van de vergoeding voor pensionstalling heeft de staatssecretaris richtlijnen gegeven. U kunt hiervan gebruikmaken. U mag als paardenhouder ook zelf de verdeling van de verschillende diensten vaststellen, maar dan moet u de verdeling aannemelijk kunnen maken. Volgt u de richtlijnen van de staatssecretaris, dan hoeft u niet zelf de berekening voor de splitsing te maken. Let op: de btw op de door de u als ondernemer gemaakte kosten die gerelateerd zijn aan de btw-vrijgestelde verhuur van de box kunt u niet in aftrek brengen.

Btw-tarief sperma en embryo’s

De Belastingdienst heeft onlangs verduidelijkt dat de levering van het sperma en embryo’s bij paarden belast is met 9 procent btw. Dit met ingang van 1 juli 2021.
Hierbij is niet van belang of het paard voor de sport of de fokkerij is bestemd. Ook de diensten die worden verleend bij inseminatie en transplantatie vallen onder het lage tarief.

Wees alert

Het is zaak om alert te zijn op de verschillende btw-tarieven die spelen en uw administratie goed bij te houden. Breng de juiste btw-tarieven in rekening en splits de vergoedingen wanneer dit van toepassing is. Wij adviseren u graag over uw situatie en welke tarieven voor u gelden. Stel uw vraag via onderstaand contactformulier, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wilt u bovenstaande tekst als pdf ontvangen? Download dan hieronder de whitepaper en ontvang deze kosteloos in uw mailbox.

Tip: bestel de digitale memo

Voor meer informatie over paarden en btw en heeft de btw-adviesgroep van acconavm het memo ‘btw en paarden’ opgesteld. Deze memo is tegen betaling beschikbaar. Wilt u hier meer over weten? Laat dit weten via het onderstaande contactformulier.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Btw-tarieven in de paardenhouderij whitepaper - oktober 2021.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht