Btw bij aan- of verkoop landbouwbedrijf

Btw bij aan- of verkoop landbouwbedrijf

Bij de aankoop of overdracht van een landbouwbedrijf moet met veel aspecten rekening worden gehouden. Eén van deze aspecten is de btw. De btw-gevolgen bij de overdracht van een landbouwonderneming vormen een klein onderdeel van het proces, maar kunnen aanzienlijke en onbedoelde gevolgen hebben.

Aankoop of overdracht van een landbouwbedrijf

De overdracht van een bedrijf of van een zelfstandig onderdeel daarvan, aan iemand die het overgenomen bedrijf voortzet, is niet belast met btw. Op basis van artikel 37d Wet op de Omzetbelasting (OB), wordt voor de heffing van btw geen levering van goederen en/of diensten geacht plaats te vinden. Dit komt doordat slechts de persoon van de ondernemer wijzigt. De koper treedt in de plaats van de verkoper.

Artikel 37d luidt: “Bij overgang van het geheel of een gedeelte van een algemeenheid van goederen, al dan niet tegen vergoeding of in de vorm van een inbreng in een vennootschap, wordt geacht dat geen leveringen of diensten plaatsvinden en treedt, tenzij bij ministeriële regeling anders is bepaald, degene op wie de goederen overgaan in de plaats van de overdrager.”

Btw bij aan- of verkoop landbouwbedrijf

Bij de overdracht van een landbouwbedrijf treedt de koper in de plaats van de verkoper en zal de kopende landbouwer in beginsel het belastingregime (landbouwregeling of normale btw-regeling) van de verkopende landbouwer moeten voortzetten, voor zover dit het overgenomen bedrijf betreft. Wat houdt dit in? Waar moet u aan denken en welke afwijkingen van de regel zijn er mogelijk? U leest het in de whitepaper Btw bij aan- of verkoop landbouwbedrijf. U vraagt de pdf kosteloos aan via onderstaande button.

De juiste keuze

De aankoop of overdacht van een landbouwbedrijf kent diverse aandachtspunten op uiteenlopende gebieden, zo ook op het gebied van btw. De btw-adviseurs van acconavm kunnen u terzijde staan bij de overdracht of overname en u ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes in uw bedrijfsspecifieke situatie.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Btw bij aan- en verkoop landbouwbedrijf whitepaper - juni 2017.pdf
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht