Bereid u voor: verlaagd btw-tarief omhoog naar 9%

verlaagd btw-tarief

[Bijgewerkt op 13 december 2018]

Het verlaagd btw-tarief gaat per 1 januari 2019 omhoog van 6% naar 9%. Welke gevolgen heeft dat voor uw agrarische onderneming? Ontdek hoe u zich op deze transitie kunt voorbereiden.

De verhoging van het verlaagd btw-tarief heeft gevolgen voor ondernemers, óók in de agrosector. Want verschillende goederen en diensten waarmee u te maken hebt, vallen onder het lage tarief. Reden genoeg om de overgang van 6% naar 9% goed te laten verlopen. En in 2018 nog gebruik te maken van de voordelen van het lage tarief.

Om welke goederen en diensten gaat het?

Verschillende agrarische goederen vallen onder het 6%-tarief. Bijvoorbeeld: poot– en plantgoed, granen, suikerbieten, zaaizaden, groenten, fruit en veevoer. Maar ook diensten zoals: het opfokken en africhten van paarden, stukadoren, schilderen, personenvervoer, kampeerruimte verhuren en bed and breakfastfaciliteiten.

Een duidelijk overzicht van de goederen en diensten die onder het verlaagd btw-tarief vallen, kunt u in dit besluit vinden.

Hiermee kunt u rekening houden

Enkele belangrijke zaken die u helpen in de transitie:

  • Maak zorgvuldig onderscheid tussen goederen waarop 6% of 9% btw van toepassing is.
  • Voeg een extra codeercode toe aan uw boekhoudprogramma. Dat betekent één voor 6% en één voor 9%.

Maak gebruik van de voordelen

U kunt nog tot en met december profiteren van het 6%-tarief. Dus: schaf nog vóór 2019 benodigde goederen aan én betaal die nog in 2018. Verkoopt u zelf producten die belast zijn met een laag tarief, bijvoorbeeld in uw landwinkel? Spoor uw klanten aan om groots in te kopen en te betalen voor de jaarwisseling, zodat zij nog profiteren van een relatief lage prijs.

Download de whitepaper

Wilt u meer weten over dit onderwerp? We hebben alle relevante informatie voor u gebundeld in een whitepaper. Daarin vindt u ook verschillende nuttige aandachtspunten. U kunt de whitepaper kosteloos downloaden via onderstaand formulier.

Niets missen? Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang berichten zoals deze periodiek in uw mailbox.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
BTW-gevolgen verhoging verlaagd BTW-tarief van 6% naar 9% per 1 januari 2019 - december 2018.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht