Beperkte mestafzet brengt mestverwerkingsplicht 2018 in gevaar

Beperkte mestafzet brengt mestverwerkingsplicht 2018 in gevaar

beperkte mestafzet

Het ziet er naar uit dat in 2018, door tal van oorzaken, fors minder mest is verwerkt dan voorgaande jaren. De afzet van verwerkte mestproducten gaat moeizamer en op last van overheden zijn een aantal verwerkers (tijdelijk) stilgelegd. Gezien deze feiten is het raadzaam om tijdig de balans op te maken wat betreft uw mestverwerkingsplicht 2018.

Beperktere mestafzet

De afzet van verwerkte producten is gedurende 2018 stroef verlopen. Daarnaast lag de  verwerkerscapaciteit lager, doordat een aantal verwerkers, al dan niet tijdelijk, hebben stilgelegen. Hierdoor is per saldo minder mest verwerkt, terwijl de verplichte verwerkingspercentages ten opzichte van vorig jaar gehandhaafd zijn gebleven.

Vervangende Verwerkingsovereenkomst

Diverse bedrijven die andere jaren ruim aan hun mestverwerkingsplicht voldeden, hebben op dit moment nog onvoldoende verwerkt om aan hun eigen mestverwerkingsplicht te kunnen voldoen. Dit geeft aan dat de markt voor Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) ook anders zal zijn dan voorgaande jaren.

VVO’s aankopen

Het is van belang om tijdig in kaart te brengen hoeveel mest u verplicht dient te verwerken in het huidige boekjaar. Dit kan aan de hand van een prognoseberekening van uw fosfaatproductie. Gezien de huidige vraagprijs voor VVO’s rendeert het om zo nauwkeurig mogelijk in te schatten hoeveel mest u dient te verwerken.

Indien u tijdig op de hoogte bent van de status van uw mestverwerkingsplicht, kunt u inspelen op de markt. Naar verwachting komen er minder VVO’s beschikbaar in vergelijking met andere jaren. Het kan dus de overweging waard zijn om niet tot eind december te wachten met de aankoop van VVO’s.

Wat is uw status?

Wilt u weten hoeveel mest u dit jaar dient te verwerken en wat op dit moment uw status is voor wat betreft de mestverwerkingsplicht? Neem dan contact op met uw accountmanager of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht