Beëindiging pachtovereenkomst bietenteelt: wie ontvangt de waarde van LLB’s?

pachtovereenkomst bietenteelt

Vanaf 1 oktober 2017 worden bieten geleverd via ledenleveringsbewijzen (LLB). Bij de beëindiging van pachtovereenkomsten is er nu regelmatig onduidelijkheid: aan wie komt de waarde van de LLB’s toe? Lees meer hierover in een recente rechterlijke uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Het bietenquotum en LLB’s: hoe zit het ook alweer?

Laten we eerst nog even het geheugen opfrissen: het bietenquotum is in 2017 afgeschaft. Toen heeft de agro-industriële coöperatie Cosun de ledenleveringsbewijzen (LLB’s) in het leven geroepen. Eén LLB geeft het recht om één ton bieten met 17 procent suiker te leveren, met een leveringsplicht van 85 procent. Een LLB kost 5,50 euro.

Werd bij het bietenquotum de pachtovereenkomst beëindigd? Dan gold de 50/50-verdeling: de verpachter en de pachter kregen elk 50 procent van de waarde. Er zijn juridische verschillen tussen het bietenquotum en de LLB’s. Bij het bietenquotum was de basisreferentie gekoppeld aan het bedrijf. De LLB’s zijn persoonlijk en gekoppeld aan het lid van Cosun. LLB’s zijn bovendien geen overheidsregulering, maar een private regulering binnen een coöperatie.

Wie ontvangt de waarde van de LLB’s?

De beëindiging van een pachtovereenkomst zorgt nu regelmatig voor verwarring. De vraag rijst: wie ontvangt de waarde van de LLB’s? De verpachter, de pachter of is het hierbij ook 50/50? Op 19 december 2018 deed de pachtkamer van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant hierover een rechterlijke uitspraak. Er was een geschil over de beëindiging van een reguliere pachtovereenkomst van zo’n 8 hectare.

In deze zaak vorderde de verpachter de ontbinding van de pachtovereenkomst. Maar ook: een verklaring van Cosun waaruit de omvang blijkt van de verpachte polsuikerreferentie. De verpachter vroeg om de helft hiervan aan hem ter beschikking te stellen.

De uitspraak van de pachtkamer

De pachtkamer heeft de pachtovereenkomst ontbonden. De vordering van de verpachter op de helft van de suikerreferentie is afgewezen. De motivatie hiervoor was: Deze vordering houdt verband met het suikerquotum. Aangezien de suikerquota zijn afgeschaft, is op het tijdstip waarop de pachtovereenkomst zal eindigen geen polsuikerreferentie meer verbonden aan het verpachte.”

Deze eerste – bij acconavm bekende – rechterlijke uitspraak van de pachtkamer is dus in het voordeel van de pachter. Deze uitspraak betreft een reguliere pachtovereenkomst.

Laat u adviseren

Wilt u meer weten over de LLB’s? Of wilt ondersteuning bij het beëindigen van pachtovereenkomsten? Mijn collega’s en ik helpen u graag op weg. Neem contact op via onderstaand formulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht