Bedrijfsvormen: Maatschap en VOF

Bedrijfsvormen Maatschap en VOF

Samenwerkende agrariërs kiezen vaak voor de maatschap of de VOF (vennootschap onder firma) als rechtsvorm. De traditie wil dat beoefenaars van een vrij beroep, zoals agrariërs, artsen en advocaten de maatschap gebruiken. De VOF is echter aan een opmars bezig in agrarisch Nederland. Steeds meer agrariërs maken gebruik van de VOF in plaats van de maatschap.

Bij ondernemingsvormen gaat het niet alleen om het betalen van zo weinig mogelijk belasting, maar ook om de bescherming van het resterende vermogen. In de komende nieuwsbrieven gaan we in op verschillende ondernemingsvormen die binnen de agrarische wereld voorkomen, en dan met name op de fiscale en de juridische aspecten van ondernemingsvormen.

Deze maand de Maatschap en de VOF: voor veel agrariërs de meest eenvoudige en voordelige vormen om samen te werken.

Maatschap en VOF

Het grote voordeel van de maatschap en VOF is de flexibiliteit die deze rechtsvorm biedt. De maatschap en VOF zijn “vormvrij”. Daarnaast kan een samenwerking binnen maatschap of VOF-verband ook grote fiscale voordelen opleveren. Door het toetreden tot het samenwerkingsverband wordt de nieuwe vennoot fiscaal ondernemer.

Het belangrijkste verschil tussen de maatschap en de VOF zit hem in de aansprakelijkheid. In juridische termen zijn de maatschap en de VOF zelf geen rechtspersonen, maar een samenwerking tussen natuurlijke en/of rechtspersonen.

Maatschappen en VOF’s worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een notariële akte is voor geen van beide rechtsvormen verplicht. Het is natuurlijk wel verstandig om een aantal afspraken vast te leggen.

Whitepaper maatschap en VOF

Wilt u meer lezen over de voor- en nadelen van de maatschap en de VOF? Vraag dan nu kosteloos de whitepaper Bedrijfsvormen: maatschap en VOF aan via onderstaand contactformulier. U leest tevens over contractvrijheid, belastingen en sociale zekerheid.

De juiste bedrijfsvorm?

Wilt u meer halen uit uw onderneming en/of uw huidige bedrijfsvorm eens kritisch bekijken? Neem dan contact op met een adviseur van acconavm. Kijk voor een kantoor bij u in de buurt op de contactpagina van de website van acconavm. Wij helpen u graag.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Bedrijfsvormen - maatschap en VOF whitepaper - oktober 2015.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht