Bedrijfsvormen: de eenmanszaak

Bedrijfsvormen - de eenmanszaak

Op het moment dat u uw onderneming startte of over nam, hebt u vast stil gestaan bij welke bedrijfsvorm of rechtsvorm het best bij u en uw onderneming past. Soms weloverwogen, soms uit automatisme. De rechtsvorm is belangrijk, heeft grote gevolgen en speelt zich af op het snijvlak van juridisch en fiscaal advies.

Bij ondernemingsvormen gaat het niet alleen om het betalen van zo weinig mogelijk belasting, maar ook om de bescherming van het resterende vermogen. De komende tijd gaan we in op verschillende ondernemingsvormen die binnen de agrarische wereld voorkomen, en dan met name op de fiscale en de juridische aspecten van ondernemingsvormen.

We trappen af met de eenmanszaak: de oervorm van het ondernemerschap. In de agrarische sector is de eenmanszaak na de maatschap en vennootschap onder firma de meest voorkomende ondernemingsvorm.

De eenmanszaak

De eenmanszaak wordt vaak gekozen door de (kleine) zelfstandige met of zonder personeel, die er niet voor kiest om zijn onderneming in de vorm van een rechtspersoon te drijven.

Het belangrijkste voordeel van de eenmanszaak is de eenvoud. Er is slechts één ondernemer, beslissingen kunnen genomen worden door één persoon. De onderneming is slagvaardig en flexibel. Vaak wordt de eenmanszaak gezien als een soort voorportaal voor een definitieve ondernemingsvorm. Vanuit de eenmanszaak is het redelijk eenvoudig om de onderneming om te zetten in een BV, VOF, maatschap of een VOF met de eigen BV. Een nadeel van de eenmanszaak is de aansprakelijkheid.

De eenmanszaak is een onderneming voor de inkomstenbelasting. De ondernemer geniet tal van fiscale voordelen in de vorm van bijvoorbeeld de oudedagsreserve, de zelfstandigenaftrek en de Mkb-winstvrijstelling.

Whitepaper

Wilt u meer lezen over de voor- en nadelen van de eenmanszaak? Vraag dan nu kosteloos de whitepaper Bedrijfsvormen: de eenmanszaak aan via onderstaand contactformulier. U leest waarom juist de eenmanszaak een slagvaardige en flexibele onderneming vormt.

De juiste bedrijfsvorm?

Wilt u meer halen uit uw onderneming en/of uw huidige bedrijfsvorm eens kritisch bekijken? Neem dan contact op met een adviseur van acconavm. Kijk voor een kantoor bij u in de buurt op de contactpagina. Wij helpen u graag.

 

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Bedrijfsvormen - de eenmanszaak whitepaper - september 2015.pdf
  • Door het invullen van deze whitepaperaanvraag verstrekt u de ingevulde gegevens aan acconavm. Voor een correcte verzending en juiste opvolging van onze whitepapers verwerken wij uw gegevens in ons CRM- en e-mailmarketingsysteem. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt. Wilt u meer weten over hoe wij veilig gegevens verwerken? Bekijk dan de privacyverklaring van acconavm. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/privacy/. Het gebruik van de whitepaper is verbonden aan de voorwaarden uit onze disclaimer. Deze is te vinden op onze website: https://acconavm.nl/disclaimer/.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht