Van bedrijfsverplaatsing naar Rondeel

Verbeek - Van bedrijfsverplaatsing naar Rondeel

Het viel niet mee om Dik Verbeek te spreken te krijgen. De 48-jarige veehouder, geboren in Renswoude, heeft de afgelopen jaren misschien wel de drukste tijd van zijn leven meegemaakt. Als eigenaar van een vleeskalveren- en pluimveehouderij die midden op de Veluwe zat, tekende hij in op een verplaatsingsregeling om elders een nieuw bedrijf op te zetten. In het kader van het Reconstructieplan Veluwe wilde de provincie de intensieve veehouderij in en rond kwetsbare natuur geleidelijk afbouwen. En dus stimuleerde de provincie ondernemers in deze gebieden om hun intensieve veehouderij te verplaatsen naar landbouwontwikkelingsgebieden. Hiervoor bestaat de regeling Verplaatsing Intensieve Veehouderij (VIV) en de bijbehorende subsidieregeling voor de verplaatsingskosten. Met het plan zou tevens een reductie van de ammoniakuitstoot van 50% gerealiseerd moeten worden. In 2006 besloot Dik Verbeek mee te doen aan de verplaatsingsregeling. Hij zag op de oude plek geen echte uitbreidingsmogelijkheden meer. Het proces ging van start, zijn bedrijf werd getaxeerd (vanwege een vergoeding op de gebouwen) en het huis plus bijbehorend perceel gingen in de verkoop.

De nieuwe plek

Hij kwam terecht in Vaassen in een speciaal voor de intensieve veehouderij aangewezen landbouwontwikkelingsgebied (LOG). Hier was ruimte voor de ontwikkeling van grootschalige intensieve veehouderij. Een bedrijfsverplaatsing heeft echter een hoop voeten in de aarde, zo ontdekte Dik. Er kwam aanzienlijke regelgeving bij kijken, hij kreeg te maken met meerdere en soms slepende juridische procedures en dan was er nog de forse weerstand uit de buurt. Omdat er in het gebied twintig intensieve veehouderijen zouden komen maakten omwonenden zich zorgen over overlast van de bedrijven. De regeldruk nam toe en de snelheid liep terug; van de inmiddels vijf overgebleven geïnteresseerden bleef alleen Dik over: “Als ik alles van tevoren geweten had, was ik misschien ook wel afgehaakt.” Maar dat deed hij niet. Op de oude plek was geen toekomst meer en the-point-of-no-return was bereikt. Een kwestie van volhouden dus. Pas 9 jaar later, in 2015 ging de eerste schop in de grond, maar gelukkig voor hem verliep de bouw van zijn nieuwe bedrijf voorspoedig.

Het nieuwe bedrijf

Sinds januari van dit jaar is Dik pluimveehouder voor Rondeel. Op 16 januari vond de officiële en feestelijke opening plaats, waar ruim 1500 geïnteresseerden op af kwamen. Ook de buurtbewoners. In de speciale Rondeelstal van 5000m2 lopen tegenwoordig 36.000 leghennen rond. De stal van Dik Verbeek is bovendien ook nog eens de eerste stal in de doorontwikkeling van het Rondeelconcept. Het bedrijf is volledig verantwoordelijk voor de regionale afzet van eieren. Dik is pluimveehouder en eierpakstation tegelijk. De stap om voor Rondeel te kiezen was nog best een spannende omdat er destijds nog niet zoveel vraag was naar duurzaam geproduceerde eieren. Maar vandaag de dag ligt dat heel anders en vinden klanten Dik’s Rondeeleieren in de schappen van de supermarkten. De landelijke afzetorganisatie Rondeel BV heeft de afgelopen jaren ook veel geïnvesteerd om hun producten onder de aandacht te brengen. En met succes.

Over Rondeel

Een Rondeelstal is niet zomaar een stal, maar een slim en maatschappelijk verantwoord concept, waarin zaken als dierenwelzijn, milieu, landschappelijke inpasbaarheid en voedselveiligheid zijn opgenomen. Het in Wageningen bedachte concept heeft dan ook een Milieukeur certificaat en de stal voldoet aan de ‘Maatlat Duurzame Veehouderij’. De Rondeelstal bestaat uit verschillende delen die zo zijn ingericht dat er voor de kippen een optimale leefomgeving bestaat. Het nachtverblijf voorziet in de eerste levensbehoeften van de kip: eten, drinken en rusten. Hier leggen zij ook hun eieren in daarvoor bestemde legnesten. In het dagverblijf kunnen de kippen scharrelen en stofbaden. Door middel van een geheel oprolbare geïsoleerde zijwand kan er één klimaat ontstaan tussen het dag- en nachtverblijf. Door deze opzet maken de kippen meer gebruik van de mogelijkheid om te scharrelen en stofbaden dan bij reguliere systemen. In de zogenaamde ‘bosrand’kunnen ze nog veel meer scharrelen. Op een kunstgras ondergrond liggen boomstammen en houtsnippers om lekker in rond te scharrelen. Het dak kan er open en met regelmaat wordt de bosrand bijgevuld zodat er altijd iets te ‘pikken’ valt.

De stal van Dik bestaat uit twee lagen: op de begane grond bevindt zich de ruimte voor het sorteren van de eieren en op de verdieping staan warmtewisselaars, die zorgen voor het klimaat en de voor- en nadroging van mest. In een naastgelegen gebouw bevindt zich een ruimte voor bezoekers, scholen etc. Vanaf de buitenzijde van de ‘bosrand’ kunnen bezoekers de kippen in hun leefomgeving bekijken.

Goede ondersteuning

Dik is zeer content met zijn nieuwe bedrijf en het Rondeelconcept. Ook is hij zeer te spreken over de hulp van acconavm bij zijn bedrijfsverplaatsing: “De mensen van de afdeling agro in Barneveld hebben mij buitengewoon goed geholpen met hun kennis. Zonder hen had ik dit zeker niet kunnen doen.” Agrarisch specialist Johan van Ginkel krijgt de nodige complimenten voor het ‘binnenslepen van alle subsidies’ en het helpen bij het opzetten van het bedrijfsplan voor de Rondeelstal.

Vroegtijdig voorsorteren

Johan van Ginkel: “Door mijn collega Herman Smink, accountmanager van Verbeek, raakte ik betrokken vanwege mijn specialistische agrarische kennis en ervaring. Dik is al sinds 1991 klant bij acconavm en zijn vader was dat ook al. Hij heeft stug volgehouden in een traject dat best lastig was en heeft enorm veel doorzettingsvermogen getoond. Doordat Dik goed wist welke kant hij op wilde konden we bovendien vroegtijdig voorsorteren voor subsidies en fiscale voordelen.”

www.rondeeleieren.nl

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht