Akkerbouwer: Houd overzicht met een gedegen liquiditeitsprognose

akkerbouwer liquiditeitsprognose

Door de uitbraak van het coronavirus staat de aardappelprijs behoorlijk onder druk. Ook voor akkerbouwers brengt de coronacrisis uitdagingen met zich mee. Reden te meer om dit jaar een liquiditeitsprognose te maken. Zo houdt u de regie en komt u komend jaar niet voor verrassingen te staan.

Realistische inschatting

Ik vind het altijd goed als een ondernemer in eerste instantie zijn eigen prognose opstelt. Natuurlijk kunnen wij dat helemaal van de ondernemer overnemen. Maar ik merk dat als de ondernemer er zelf over nadenkt, dit betere prognoses oplevert. Ik ben er dan om ze bij te staan, te coachen en te ondersteunen waar nodig.

Ondernemers zijn vaak optimistisch. Ik kom regelmatig tegen dat ondernemers denken: ik heb een contract voor de levering van aardappelen in februari, dus ik calculeer de opbrengst dan ook in die maand. Ik adviseer ze meestal wat voorzichtigheid in te bouwen in de prognose en dit bijvoorbeeld een maand te verschuiven. Hetzelfde geldt voor een kostenoverzicht, van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ik adviseer ondernemers daar meestal óók voorzichtigheid in te bouwen. Tel daar bijvoorbeeld eens vijf procent bij op, dan komt u aan het eind van het jaar niet voor verrassingen te staan als de kosten toch tegenvallen. Uiteraard kunnen we u ook ontzorgen door een liquiditeitsprognose voor u op te stellen.

Zo pak ik het aan

Maakt u als ondernemer meestal zelf de prognoses, maar wilt u graag een check van een expert? Dan kan ik u als volgt ondersteunen. Ik geef feedback naar aanleiding van de prognose die u als ondernemer maakt. Daarbij kijk ik of u niets belangrijks vergeten bent en ben ik beschikbaar om met u te sparren. Ook kijk ik met u naar het verloop in uw rekening-courant. Zodat u weet waar u aan toe bent en kunt u tijdig bijsturen als dat nodig is.

Mijn advies is dan ook: maak een prognose altijd voor een jaar vooruit. Als we dan ergens knelpunten opmerken, kunt u daar vroegtijdig op reageren. Bijvoorbeeld door af te spreken met uw bank dat uw rekening-courant tijdelijk wordt verhoogd. Of door overeen te komen met uw leveranciers dat u uitstel krijgt voor de betaling van uw facturen.

Prognose zorgt voor rust

Door de coronacrisis is er éxtra aanleiding om als akkerbouwer een liquiditeitsprognose op te stellen. Ik zie dat een liquiditeitsprognose écht voor rust zorgt bij onze klanten. Vaak vertellen ondernemers mij dat ze in hun hoofd goed weten hoe ze ervoor staan en wat ze kunnen verwachten. Alleen blijft dit ook vaak door hun hoofd spoken. Het feit dat het is besproken, doorgedacht en uitgewerkt, zorgt ervoor dat ze het op dat moment ook kunnen laten rusten. Maar ook dat ze voorgenomen investeringen beter kunnen onderbouwen.

We zijn er voor u

Wilt u ondersteuning bij het opstellen van een liquiditeitsprognose? Laat u bijstaan door onze experts: zij zijn volledig thuis in uw branche en op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving. Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Peter_Klompe
Peter Klompe (Agrarisch Adviseur)
Peter is een betrokken agrarisch adviseur met zijn roots in de akkerbouwsector. Tevens heeft hij door ruime ervaring en opleiding veel fiscale kennis. Deze combinatie, samen met de nodige creativiteit, maakt dat hij een sparringpartner is voor zowel bedrijfseconomische als fiscale vraagstukken op menig akkerbouw- en melkveebedrijf. Peter levert maatwerk door samen met u na te gaan wat voor u en uw onderneming de best passende oplossing is.
  • p.klompe@acconavm.nl
  • Manager Accountancy
  • +31884468941


<< terug naar overzicht