Agrarisch ondernemers maken zich zorgen om brexit. U ook?

Visual Brexit website

Het Verenigd Koninkrijk betreft een grote afzetmarkt voor Nederlandse agrarische producten. De kans op een no-deal brexit neemt toe. Een onzekere periode is aangebroken.

Administratieve lasten en producteisen

Voor u als agrarisch ondernemer kan dat nogal wat gevolgen hebben als u handelt met het VK. Naast het feit dat u te maken krijgt met andere wet- en regelgeving en een hoop administratieve lasten, heeft de brexit ook gevolgen voor de verhandeling van uw dieren en bederfelijke producten. Bloemen en planten, voedsel en veewagens kunnen niet dagenlang voor de grens wachten op toegang. De Britten komen daarbij mogelijk ook met eigen producteisen.

Dat betekent dat de bezetting van douane- en keuringsdiensten moeten worden uitgebreid en een 24-uursbezetting krijgen om continuïteit te waarborgen.

Ervaart u of uw toeleverancier of afnemer de gevolgen?

Ook indien u niet zelf handelt met het VK, kunt u toch met de gevolgen te maken krijgen. Bijvoorbeeld als uw afnemers of leveranciers wél handelen met het VK. Exporteert uw afnemer naar het VK en neemt deze afzet door de brexit af? Dan voelt u dit waarschijnlijk ook. Als uw leverancier handelt met het VK kan hij te maken krijgen met hogere kosten of afnameproblemen. Ook dat raakt u mogelijk.

Brexit als kans

Het kan ook interessant zijn eens te kijken naar uw concurrenten. Welke (afzet)strategie hebben zij? Exporteren zij bijvoorbeeld juist een groot deel naar het VK, dan kan dat de komende periode ook wijzigen en komen er meer producten op de Nederlandse markt of andere markten waar u afzet beschikbaar. U kunt zich onderscheiden van uw concurrenten door goed voorbereid te zijn.

Wees voorbereid!

Kortom, op allerlei manieren gaat u als agrarisch ondernemer te maken krijgen met de gevolgen van de brexit. In welke vorm de brexit dan ook doorgang zal vinden. Kom niet onnodig voor verrassingen te staan. Bekijk welke gevolgen mogelijk voor u van toepassing kunnen zijn. Doe de Brexit Impact Scan en wees voorbereid!

Team Brexit

Bij acconavm is er vanuit het team Internationaal een brexit-team actief. Zij volgen de ontwikkelingen nauwgezet en informeren u graag. Komt u graag in contact met onze brexit-specialisten? Stuur dan een e-mail naar brexit@acconavm.nl.

Uw acconavm adviseur denkt graag met u mee. Vul samen met uw adviseur eens de Brexit Impact Scan in en kijk welke gevolgen de brexit voor u kan hebben. Bespreek vervolgens hoe u de risico’s kunt verkleinen, welke alternatieve strategieën er zijn en welke voorbereidingen u dient te treffen. Zo bouwt u in deze onzekere periode alvast wat zekerheid in voor uzelf.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht