http://coronadossier

Agrariër, wij helpen u bij de BGT-check van uw percelen

BGT-check

Als agrariër heeft u mogelijk al gehoord van de BGT-check. Dit jaar ontvangen de ondernemers van Noord- en een groot deel van Midden-Nederland een uitnodiging van de RVO om deze in te vullen. De rest van Nederland volgt in 2021. Na ontvangst heeft u zes weken de tijd om te reageren. Om te voorkomen dat u grond verliest, is het raadzaam dit te doen. En wij helpen u daar graag bij.

Nieuwe digitale kaart van Nederland

BGT staat voor Basisregistratie Grootschalige Topografie en is de nieuwe digitale kaart van Nederland. Nu verschillen de kaarten nog per overheid. Hierdoor zijn de grenzen niet allemaal gelijk. Vanaf dit jaar wordt alles samengevoegd tot een nieuwe en gedetailleerde digitale kaart van Nederland. De RVO voert deze in 2021 in voor de ondernemers van Noord- en een groot deel van Midden-Nederland.

De RVO stuurt u tussen mei en december 2020 een uitnodiging, daarna heeft u zes weken de tijd om de BGT-check in te vullen. Het loont om dit ook écht te doen. De kans is namelijk groot dat uw topografische grenzen (van beteelde oppervlakte) op de nieuwe BGT-kaart verschuiven.

Kritische blik

De ervaring leert dat veel percelen nu juist kleiner worden ingetekend en in enkele gevallen wordt de oppervlakte groter. In veel gevallen wordt het talud bijvoorbeeld (gedeeltelijk) afgekeurd. Een kritische blik loont hierbij. En via de check geeft u vervolgens aan dat het afgekeurde deel wel degelijk beteelde grond is.
Het is belangrijk dat u binnen de termijn van zes weken reageert op de uitnodiging van de RVO. Als u niets doet, gaat u namelijk automatisch akkoord met de nieuwe topografische perceelgrens. Dit kan grote gevolgen hebben. Op dit moment kunt u ook nog niet formeel in bezwaar tegen dit besluit. Dit kan pas bij de beslissing van de uitbetaling betalingsrechten 2021.

Voorkom verlies van grond

In de praktijk komen wij voorbeelden tegen dat ondernemers met 60 hectare landbouwgrond 1 à 2 hectare kwijtraken. Bij meer dan 100 hectare heeft u kans op het kwijtraken van maar liefst 2 à 3 hectare, als u niet op de uitnodiging reageert. Dit kan ook grote gevolgen hebben voor de Wet grondgebonden groei, uw mestplaatsingsruimte, eventuele subsidies en bij nieuwe wet- en regelgeving.

Neem contact op

Wij helpen u graag bij het invullen van de BGT-check. Zodra u de uitnodiging van RVO ontvangt, kunt u contact opnemen met uw acconavm adviseur of een kantoor in de buurt. Dan zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk hectares als beteelde oppervlakte behouden blijven.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht