Agrariër, wij helpen u bij de BGT-check van uw percelen

BGT-check

Als agrariër hebt u waarschijnlijk al gehoord van de BGT-check. Inmiddels ontving zo’n tachtig procent van de ondernemers een uitnodiging van de RVO om de check in te vullen. De rest van de bedrijven zal na de Gecombineerde Opgave van 2022 een uitnodiging ontvangen. De afgelopen maanden kregen vooral bedrijven in Midden- en Zuid-Nederland het verzoek de BGT-check te doen. Na ontvangst heeft u zes weken de tijd om te reageren. Om te voorkomen dat u grond verliest, is het raadzaam dit te doen. En wij helpen u daar graag bij.

Nieuwe digitale kaart van Nederland

BGT staat voor Basisregistratie Grootschalige Topografie en is de nieuwe digitale kaart van Nederland. Nu verschillen de kaarten nog per overheid. Hierdoor zijn de grenzen niet allemaal gelijk. Sinds 2020 wordt in stappen alles samengevoegd tot een nieuwe en gedetailleerde digitale kaart van Nederland. Voor bedrijven die de BGT-check hebben afgerond verschijnen de nieuwe perceelsgrenzen in de perceelsapplicatie voor de Gecombineerde Opgave 2022. Moet u nog reageren op de uitnodiging voor de BGT-check? Dan heeft u zes weken de tijd om de BGT-check in te vullen, vanaf de datum van de uitnodiging. Het loont om dit ook écht te doen. De kans is namelijk groot dat uw topografische grenzen (van beteelde oppervlakte) op de nieuwe BGT-kaart verschuiven.

Kritische blik

De ervaring leert dat veel percelen nu juist kleiner worden ingetekend en in enkele gevallen wordt de oppervlakte groter. In veel gevallen wordt het talud bijvoorbeeld (gedeeltelijk) afgekeurd. Een kritische blik loont hierbij. En via de check geeft u vervolgens aan dat het afgekeurde deel wel degelijk beteelde grond is.
Het is belangrijk dat u binnen de termijn van zes weken reageert op de uitnodiging van de RVO. Als u niets doet, gaat u namelijk automatisch akkoord met de nieuwe topografische perceelgrens. Dit kan grote gevolgen hebben. Op dit moment kunt u ook nog niet formeel in bezwaar tegen dit besluit. Dit kan pas bij de beslissing van de uitbetaling betalingsrechten over het jaar waarin de correcties zijn uitgevoerd.

Voorkom verlies van grond

In de praktijk komen wij voorbeelden tegen dat ondernemers met 60 hectare landbouwgrond 1 à 2 hectare kwijtraken. Bij meer dan 100 hectare heeft u kans op het kwijtraken van maar liefst 2 à 3 hectare, als u niet op de uitnodiging reageert. Dit kan ook grote gevolgen hebben voor de Wet grondgebonden groei, uw mestplaatsingsruimte, eventuele subsidies en bij nieuwe wet- en regelgeving.

Neem contact op

Wij helpen u graag bij het invullen van de BGT-check. Zodra u de uitnodiging van RVO ontvangt, kunt u contact opnemen met uw acconavm adviseur of een kantoor in de buurt. Dan zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk hectares als beteelde oppervlakte behouden blijven of dat uw areaal grond na de check zelfs nog groter is dan dat nu het geval is.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht