Agrariër, wij helpen u bij de BGT-check van uw percelen

BGT-check

Als agrariër hebt u mogelijk al gehoord van de BGT-check. Afgelopen jaar ontvingen de meeste ondernemers van Noord- en een groot deel van Midden-Nederland een uitnodiging van de RVO om deze in te vullen. De rest van Nederland volgt dit jaar. Na ontvangst heeft u zes weken de tijd om te reageren. Om te voorkomen dat u grond verliest, is het raadzaam dit te doen. En wij helpen u daar graag bij.

Nieuwe digitale kaart van Nederland

BGT staat voor Basisregistratie Grootschalige Topografie en is de nieuwe digitale kaart van Nederland. Nu verschillen de kaarten nog per overheid. Hierdoor zijn de grenzen niet allemaal gelijk. Sinds 2020 wordt in stappen alles samengevoegd tot een nieuwe en gedetailleerde digitale kaart van Nederland. De RVO voert deze in 2021 in voor de ondernemers van Midden- en Zuid-Nederland. Ook valt landelijk nog een groot aantal bedrijven met ANLb-percelen onder de controle. Kortom; alle ondernemers die de BGT-check nog niet hebben ingevuld zijn dit jaar aan de beurt.

De RVO stuurt u tussen mei en december 2021 een uitnodiging, daarna heeft u zes weken de tijd om de BGT-check in te vullen. Het loont om dit ook écht te doen. De kans is namelijk groot dat uw topografische grenzen (van beteelde oppervlakte) op de nieuwe BGT-kaart verschuiven.

Kritische blik

De ervaring leert dat veel percelen nu juist kleiner worden ingetekend en in enkele gevallen wordt de oppervlakte groter. In veel gevallen wordt het talud bijvoorbeeld (gedeeltelijk) afgekeurd. Een kritische blik loont hierbij. En via de check geeft u vervolgens aan dat het afgekeurde deel wel degelijk beteelde grond is.
Het is belangrijk dat u binnen de termijn van zes weken reageert op de uitnodiging van de RVO. Als u niets doet, gaat u namelijk automatisch akkoord met de nieuwe topografische perceelgrens. Dit kan grote gevolgen hebben. Op dit moment kunt u ook nog niet formeel in bezwaar tegen dit besluit. Dit kan pas bij de beslissing van de uitbetaling betalingsrechten over het jaar waarin de correcties zijn uitgevoerd.

Voorkom verlies van grond

In de praktijk komen wij voorbeelden tegen dat ondernemers met 60 hectare landbouwgrond 1 à 2 hectare kwijtraken. Bij meer dan 100 hectare heeft u kans op het kwijtraken van maar liefst 2 à 3 hectare, als u niet op de uitnodiging reageert. Dit kan ook grote gevolgen hebben voor de Wet grondgebonden groei, uw mestplaatsingsruimte, eventuele subsidies en bij nieuwe wet- en regelgeving.

Neem contact op

Wij helpen u graag bij het invullen van de BGT-check. Zodra u de uitnodiging van RVO ontvangt, kunt u contact opnemen met uw acconavm adviseur of een kantoor in de buurt. Dan zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk hectares als beteelde oppervlakte behouden blijven of dat uw areaal grond na de check zelfs nog groter is dan dat nu het geval is.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht