Afschrijven fosfaatrechten mogelijk in vijf jaar

Afschrijven fosfaatrechten

Er is de laatste tijd veel te doen over de fosfaatregeling melkvee. De Eerste en Tweede Kamer hebben het stelsel van fosfaatrechten goedgekeurd. Als Brussel niet voor de tweede keer ingrijpt, hebben we het er vanaf 1 januari 2018 mee te doen. Volgens de belastingadviseurs van Accon avm is er nog steeds één belangrijke vraag onbeantwoord gebleven, namelijk of je op de fosfaatrechten mag afschrijven. Voor ons fiscalisten een zaak waarop een helder besluit al te lang op zich laat wachten.

De onduidelijkheid omtrent het afschrijven van fosfaatrechten is vooral te wijten aan het feit dat er geen officiële einddatum aan de regeling is gekoppeld. Laat dat net de voorwaarde zijn voor mogelijkheid tot afschrijving. Als belastingadviseurs zien wij echter geen beren op de weg en zijn er meerdere argumenten om aan te nemen dat er gewoon afgeschreven kan worden. Waar een politieke wil is, is een fiscale weg.

Fosfaatrechten zijn productierechten, dus afschrijfbaar

Allereerst baseren we onze motivatie op de standpunten die de Belastingdienst heeft ingenomen ten aanzien van varkens- en pluimveerechten. Daarover is bepaald dat over deze productierechten, waarvan de tijdelijkheid aantoonbaar is, afschrijving toegestaan is. Fosfaatrechten zijn net als varkens- en pluimveerechten loten van dezelfde stam en ingevoerd om fosfaatproductie op bedrijfsniveau te maximeren. Bovendien zijn ze geregeld in de Meststoffenwet en hierin gelijksoortig uitgewerkt en gekwalificeerd als productierechten. Dat maakt het voor ons niet meer dan vanzelfsprekend dat het stelsel van fosfaatrechten naar aard ook tijdelijk is, wat afschrijving mogelijk maakt.

Daarnaast is er eind vorig jaar een amendement aangenomen door de Tweede Kamer om een einddatum aan de fosfaatwet te koppelen, waardoor het dus een tijdelijk karakter krijgt. Dus ook via deze route kan de afschrijving van rechten als mogelijk worden gezien. Ook versterken wetenschappelijke rapportages dat we binnen een paar jaar onder het fosfaatplafond zullen zitten.

Banken financieren aankoop fosfaatrechten: aflossen in 5 jaar

Niet alleen op politiek gebied zijn er genoeg aanwijzingen voor de mogelijkheid tot afschrijving. Ook de banken zijn al druk bezig met de financiering voor aankoop van fosfaatrechten door melkveehouders, met oog op een aflossingstermijn van 5 jaar. De verkoop en verhandeling van fosfaatrechten is dus al in volle gang en banken gaan hier duidelijk in mee.

Uit dit hele verhaal kunnen we opmaken dat elk productierecht – en dus fosfaatrechten – naar aard en doelstelling tijdelijk is. Er zijn daarnaast genoeg argumenten om te concluderen dat afschrijving mogelijk moet zijn. Waarom laat een duidelijke beslissing van de politiek hierover dan nog op zich wachten? Melkveehouders vallen tussen wal en schip en worden fiscaal benadeeld. Wat Accon avm betreft kan er snel duidelijkheid worden gecreëerd over de afschrijving.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht