Aanschaf- en voortbrengingskosten bij energie- en milieu-investeringen

voortbrengingskosten

Elk kwartaal publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de actuele lijsten voor Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de vrije afschrijvingen milieu-investeringen (Vamil). U kunt ook de aanschaf- en voortbrengingskosten van bedrijfsmiddelen melden indien deze aan de voorwaarden voldoen. Hiervoor gelden verschillende termijnen.

Aanschafkosten

Onder aanschafkosten van een bedrijfsmiddel vallen, volgens RVO: de aanschafprijs, de aankoopkosten (zoals notariskosten), de kosten van installatie en het bedrijfsklaar maken.

Ontvangt u korting of subsidie? De aanschafprijs wordt hierdoor verminderd.

Binnen drie maanden nadat u de opdracht hebt gegeven of een bestelling hebt geplaatst dient u dit te melden bij de RVO. U kunt nu immers bepalen wat u hebt gekocht en tegen welke prijs.   

Voortbrengingskosten

Maakt u een bedrijfsmiddel zelf? Dan mag u tot de voortbrengingskosten rekenen: de kosten voor inzet eigen personeel, materialen en de werkzaamheden die derden voor u uitvoeren.

Het melden van voortbrengingskosten ligt wat ingewikkelder. Want, wanneer kunt u kosten bepalen? Dat kan:

  • als u een opdracht in regie hebt gegeven;
  • wanneer u materialen uit uw eigen magazijn hebt gebruikt;
  • indien u loonkosten voor eigen personeel hebt gemaakt.

Let daarbij dus goed op dat u uw melding bij RVO op tijd verzorgt, dat wil zeggen:

  • Binnen drie maanden na afloop van het kalenderkwartaal waarin u de voortbrengingskosten maakt; of
  • Binnen drie maanden nadat u het bedrijfsmiddel in gebruik neemt, indien u de kosten in hetzelfde kalenderkwartaal maakt als waarin u het bedrijfsmiddel in gebruik neemt.

Btw

Kunt u de btw verrekenen? Dan rekent u de kosten van het bedrijfsmiddel exclusief btw. Indien u niet kunt verrekenen, neemt u de kosten van de investering inclusief btw.

Meldingsdatum

Houd voor het melden van uw investering drie maanden na het sluiten van de koopovereenkomst aan. Meldt u de investering drie maanden na offerte-, factuur- of betaaldatum dan loopt u mogelijk fiscaal voordeel mis.

Fiscaal voordelig investeren

De adviseurs van acconavm helpen u graag fiscaal voordeling investeren. Aan welke voorwaarden dient u te voldoen, welke investering kunt u het beste wanneer doen? We kijken graag met u naar de mogelijkheden voor EIA, MIA, Vamil en ander mogelijk fiscaal voordeel. Neem bij investeringsplannen contact op met uw adviseur van acconavm of maak gebruik van onderstaand adviesformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.<< terug naar overzicht